Roman Obala usidrio čitaoce

Aleksandra Madžar
Roman Obala usidrio čitaoce

Beograd - Sajam knjiga u Beogradu, kao najveća smotra pisane riječi u regionu, i ove godine za izdavače iz Republike Srpske ima poseban značaj, jer se na štandu RS svakodnevno održavaju veoma posjećene promocije.

Petog dana sajma promovisana je knjiga eseja i kritika, sabranih pod nazivom "Zabilježeno" autora Nikole Vukolića u izdanju Zadužbine "Petar Kočić" Banjaluka - Beograd" i "Prometeja" iz Novog Sada.

- Knjiga "Zabilježeno" je svojevrsna hronika svega čime se Nikola Vukolić bavi, a to su izdavaštvo i posao kritičara. Iz nje se prvenstveno vidi veliko poštovanje dela Petra Kočića. Siguran sam da će ova knjiga ostati vredno delo u oblasti književnoj kritici - rekao je na promociji urednik izdavačke kuće "Prometej" Zoran Kolundžija.

Dodao je da je knjiga pisana jednostavnim stilom, ali da se osjeća stvaralačka energija, koju je autor uložio da ovo djelo kompletira na najkvalitetniji način.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo promovisao je juče romane nagrađene priznanjem "Zlatna sova". Riječ je o djelima "Obala" Živojina Ivkovića, "Crno pile koje beži" Ivana Zlatkovića i "Povratak Ž-a" Petra Pješevca, koja su zainteresovala čitaoce na sajmu.

- Snaga nagrađenog romana "Obala" proističe iz nastojanja da se njime postave ključna pitanja današnjice. To su pitanja krivice i lične odgovornosti, relacija krvnika i žrtve, ali i kolektivnog pamćenja i opraštanja, fizičkih i duhovnih izgnanstava. Riječ je o djelu iz oblasti angažovane literature - istakao je književni kritičar Mladen Šukalo, koji je bio i predsjednik žirija konkursa "Zlatna sova".

Udruženje književnika Republike Srpske Podružnica Banjaluka predstavilo je juče nove knjige svojih članova. Posjetioci sajma imali su priliku da prisustvuju promociji knjige "Dva neba" Stevke Kozić-Preradović, koja je na ovogodišnjem sajmu obilježila i 40 godina svog književnog rada. Promovisana je i knjiga "Sto jedanaest" Zorana Kostića, a u 18 časova trebalo je da bude održano književno veče "Kod Stuba istine: p(j)esnici iz Srbije, Srpske, Crne Gore i rasijanja".

Najavljeno je da će predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović danas posjetiti štand RS na beogradskom sajmu knjiga.

Nagrade

Nagrada za najboljeg izdavača 2013. uručena je juče na sajmu izdavačkoj kući "Paideija", dok je priznanje za izdavački poduhvat godine dobilo djelo Ješe Denegrija "Srpska umetnost 1950-1990" u izdanju izdavačke kuće "Orion art" i "Topy". Za najljepšu knjigu proglašeni su "Srpski slikari od 14. do 18. veka" Branislava Todića, u likovnoj opremi Miroslava Lazića, koje su objavili Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture i "Platuneum". Najbolje dječije knjige su "Vidovite priče" Ljubivoja Ršumovića i Dušana Petričića u izdanju "Lagune" i "Koga se tiče kako žive priče" Dejana Aleksića, koje je objavio "Kreativni centar".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana