Retrospektivna izložba fotografija povodom jubileja SDP Jednistvo

Agencije
Retrospektivna izložba fotografija povodom jubileja SDP Jednistvo

Banjaluka - Retrospektivna izložba fotografija koja prikazuje razvojni put banjalučkog Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo" otvorena je večeras u Banskom dvoru u Banjaluci, povodom obilježavanja 120 godina postojanja ovog renomiranog društva.

Predsjednik "Jedinstva" protojerej stavrofor Ratko Radujković rekao je da ovo društvo ima značajnu ulogu u njegovanju i širenju srpske kulture.

"U ovom društvu se gaji duhovna, nacionalna i narodna muzika. Hor u repertoaru ima i djela drugih, a ne samo srpskih kompozitora", rekao je Radujković novinarima.

On je istakao da je "Jedinstvo" nastalo kao crkveno-pjevačko društvo u vremenu austrougarske okupacije, prekinulo je sa radom tokom Prvog svjetskog rata. Nakon Drugog svjetskog rata društvo je obnovilo je rad, ali ne pod svojim nazivom.

Prota Radujković je naglasio da je nakon obnavljanja rada "Jedinstva" u posljednjih 20 godina ovo pjevačko društvo učestvovalo na mnogim međunarodnim smotrama i takmičenjima horova, na kojima je osvajalo brojna priznanja i nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana