Rakija i led među glumačkim podvalama

Aleksandra Madžar
Rakija i led među glumačkim podvalama

Banjaluka - Padovi na sceni, rakija umjesto vode, pogrešna scenografija, nekontrolisan smijeh samo su neke od situacija koje su zadesile domaće glumce tokom igranja predstava.

Iako su u nekim momentima nepoželjni, ovi neočekivani preokreti čine pozorišnu scenu živom, a glumcima su uvijek dobar povod za iskren smijeh.

- Na premijeri "Gospođe ministarke" zapela sam za prag, noge su mi odletjele u vazduh i, naravno, pala sam. Publika je mislila da je tako izrežirano i dobila sam aplauz, ali i ogromne modrice - prisjetila se glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Miljka Brđanin-Babić.

Veliki stres za svakog glumca, kako je rekla, je kada mora da zamijeni kolegu u nekoj ulozi.

- To mi se desilo jednom prilikom, a da stvar bude gora, bili smo na festivalu. Od velike treme, kada sam doputovala na festival, razboljela sam se i izgubila glas. Žena sa jedva čujnim glasom u tuđoj ulozi na festivalu. Trebalo je to preživjeti - kazala je Brđanin-Babić.

Međutim, publika često ne prepozna sve glumačke greške, a te anegdote grade umjetničku intimu koju ansambl doživljava na sceni.

Glumac nacionalnog ansambla Srpske Aleksandar Stojković Piksi pamti mnogo komičnih situacija, ali i sitnih podvala, koje su godinama prepričavane u pozorištu.

- U komadu "Porodične priče" umjesto vode sipali su mi rakiju. Diplomsku predstavu pamtim po pet kilograma leda, koji su krišom stavili u vodu sa kojom je trebalo da operem noge - kazao je Stojković.

Prisjetio se kada je zabunom u predstavi "Hasanaginica" postavljena pogrešna scenografija.

- Dok su Hasanaga i njegov pomoćnik razgovarali kao da su u vojnom logoru, dovezena je scenografija kancelarije. Poslije ovakvih scena danima imamo razloga za smijeh - istakao je Stojković.

Nije rijetkost ni da glumci oslove kolege pogrešnim imenom.

 - U predstavi "Ožalošćena porodica" Željko Stjepanović mi se često obrati sa "Vaso", umjesto sa "Taso". Svi se tada suzdržavamo da ne puknemo od smijeha - dodao je Stojaković.

Svakom glumcu desilo se bar nekoliko puta da zaboravi tekst, pa ni Vladimir Đorđević nije izuzetak.

- Igrali smo komad "Ludnica" na tvrđavi Kastel, gde nije bilo suflera, a ja sam zaboravio tekst. Trebalo mi je nekoliko sekundi da nastavim dalje, ali za mene je to bila večnost - rekao je Đorđević.

Koncentracija

Glumac Narodnog pozorišta RS Ljubiša Savanović ima problem sa koncentracijom kada se na sceni dešava nešto smiješno.

- Nema šanse da obuzdam smijeh i kada sam sa nekim kolegama iz ansambla na sceni, baš moram da pazim - kazao Savanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana