Prvi kadar šansa za mlade

Aleksandra Madžar
Prvi kadar šansa za mlade

Istočno Sarajevo - Međunarodni festival dokumentarnog i kratkog igranog filma "Prvi kadar - Vizir stvarnosti" počeo je danas (ponedjeljak) u Istočnom Sarajevu.

Svečana ceremonija trebalo je da bude održana sinoć uz otvaranje dvije izložbe i premijeru filma "Crna Zorica" u režiji Radoslava Pavkovića i Hristine Hadžiharalambus. Riječ je o izložbi "Foto vizure Gorana Kukića u Prvom kadru" i postavci fotografija selektora festivala Aleksandre Mitrić-Štifanić.

U susret svečanom otvaranju festivala juče su održani programi "Traganje", "Dokument u tragu" i "Vizir stvarnosti - slobodna forma". Ove selekcije pružile su priliku mladim domaćim autorima i studentima da promovišu svoje filmove. Prvi dan festivala bio je posvećen i Svjetskom danu animiranog filma, pa je u okviru programa "Kidsfest" prikazano "Stepenište" Petra Bilbije iz Banjaluke u produkciji "Viz arta". Prikazani su i najbolji filmovi iz Rusije, Kine i BiH.

 - "Stepenište" je priča o epohalnom otkriću čiji početak seže daleko u prošlost. Radoznali dječak u stanu misterioznog doktora pronalazi gramofonsku ploču koja predstavlja stari dokument o istraživanjima moždanih talasa. Ona otkriva teoriju o tehnologiji čija moć može da omogući čovječanstvu velika dostignuća, ali i da se upotrijebi kao strašno oružje - kaže Aleksandra Mitrić-Štifanić.

U takmičarskom programu biće prikazana 42 filma u šest selekcija: "Ex Yu u fokusu", "Evropa u fokusu", "Kratke priče", "Traganje", "Dokument u tragu" i "Vizir stvarnosti - slobodna forma".

- U svakoj selekciji biće prikazano sedam filmova. Publika će imati priliku da pogleda priče iz Italije, Belgije, Finske, Čilea, Švajcarske, Litvanije, Španije, Velike Britanije, Republike Benin, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, BiH i Republike Srpske - podsjetila je Mitrić-Štifanić.

"Dođi u bioskop!"

- Program festivala obuhvata i reviju domaćeg igranog filma koju smo naslovili "Dođi u bioskop!". Na reviji će, osim "Crne Zorice", biti prikazani i filmovi "Vir" i "Ljubav dolazi kasnije". Riječ je o filmovima koji su nagrađeni na brojnim svjetskim festivalima, a publici će se predstaviti autori, kao i dio glumačkih ekipa - kazala je Aleksandra Mitrić-Štifanić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana