Promovisana Sabrana djela Pere Slijepčevića

SRNA
Promovisana Sabrana djela Pere Slijepčevića

Beograd - Na Sajmu knjiga u Beogradu danas su predstavljena Sabrana djela Pere Slijepčevića, zajedničko izdanje Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i Sveta knjige "Ćosović" iz Beograda, koje predstavlja izdavački poduhvat godine.

Govoreći o Slijepčeviću i njegovom djelu sabranom u 10 knjiga, akademik Aleksa Buha rekao je da je najveća vrijednost ovog djela što nema teme koja nije dotaknuta i znalački obrađena.

"Ne mogu da se ne složim sa ocjenom jednog prijatelja, koji je rekao da je dovoljno samo prelistati Slijepčevićeva sabrana djela i da čovjek mnogo toga nauči", rekao je Buha.

On je naglasio da je Slijepčević, kao jedan od najistaknutijih pripadnika organizacije "Mlada Bosna", ranije od drugih shvatio kuda vodi Jugoslavija i da toj državi nedostaje duša, a bez duše nema sreće, već je to put u propast.

Izdavač Stevo Ćosović rekao je da je Slijepčević bio sinteza umjetnika, istoričara, putopisca, naučnika i filozofa i da je srpskom narodu ostavio djelo koje je, iznad svake sumnje, biser srpske esejistike.

Praunuk Pero Slijepčević naglasio da evropska ljevičarska demokratska i jugoslovenska ideja njegovog pradjeda živi i danas, i zahvalio izdavačima što su se odlučili na ovaj poduhvat i poklonili čitaocima ovo epohalno djelo.

Sabrana djela Pere Slijepčevića jedno su od brojnih izdanja iz Republike Srpske, koja će ovih dana biti predstavljena čitalačkoj publici u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana