Projekcija filma "Svjedok" u Brodu

RTRS
Projekcija filma "Svjedok" u Brodu

BROD - Istorijsko-dokumentarni film "Svjedok" režisera Denisa Bojića biće premijerno prikazan brodskoj publici u petak, 27. septembra od 18 časova u amfiteatru Srednjoškolskog-centra "Nikola Tesla".

Film je realizovan u koprodukciji Radio-televizije Republike Srpske i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica..

Prema riječima režisera "Svjedok" tematizuje stradanje srpskog naroda ne samo na teritoriji BiH nego uključuje sva ona mjesta gdje je prof. dr. Zoran Stanković radio, njegov cjelokupan ratni put.

- To je svojevrsna kolektivna ispovijest o nasem stradanju i jedna mapa srpske golgote prikazana kroz filmsku formu - rekao je Bojić za Radio Brod i u ime čitave filmske ekipe izrazio zahvalnost svakom pojedincu koji dao doprinos povorci i velikoj završnoj masovnoj sceni snimanoj u Beogradu kada se išlo na grobno mjesto prof.dr. Zorana Stankovića.

Brod je mjesto velike tragedije srpskog naroda, ali mjesto koje zaslužuje svaku pažnju kada pričamo o kulturi sjećanja I pamcenja i nadam se da je film "Svjedok" dao svoj doprinos te da će tragične i bolne činjenice iz Broda biti dostupne ne samo cjelokupnom srpskom narodu nego svima širom svijeta i da će ostali imati priliku da sve ovo pogledaju i da nauče šta se to dešavalo, da podijele emociju porodica poginulih i nestalih i da ovo bude nauk za budućnost da se nikada srpskom narodu ovakve stvari ne smiju ponoviti - rekao je režiser filma Bojić.

Film "Svjedok" prvobitno je zamišljen i baziran na dokumentaciji i svjedočanstvima specijaliste sudske medicine iz Beograda prof. dr Zorana Stankovića, koja se odnose na stradanja srpskog naroda tokom ratnih dešavanja devedesetih godina na prostoru zemalja bivše Jugoslavije.

Radeći na više od 50 masovnih grobnica širom bivše zemlje i obdukciju više od 7.500 žrtava, prof. dr Zoran Stanković jedina je osoba koja je na ovakav način, svjedočila o razmjerama stradanja srpskog naroda.

Samo na teritoriji Bosne i Hercegovine, prof. dr Zoran Stanković radio je ekshumacije i obdukcije na više od trideset masovnih i pojedinačnih grobnica i to na lokalitetima: Sarajeva, Tuzle, Sokoca, Pala, Mostara, Bileće, Trebinja, Nevesinja, Kamenice, Zvornika, Skelana, Šekovića, Kravica, Srebrenice, Bratunca, Sandića, Rogatice, Milića, Brčkog, Broda, Ugljevika, Priboja kod Lopara, Kupresa, Bihaća i Mrkonjić Grada.

Uz arhivski materijal i arhivska svjedočanstva profesora dr Zorana Stankovića i svjedočenja preživjelih članova porodica žrtava, u filmu su učestvovali i članovi njegove najuže porodice i njegovog obdukcionog tima, ali i novinari, snimatelji, advokati.

O tragičnim sudbinama članova svojih porodica, ličnim strahotama kroz koje su prolazili u procesima identifikacije, u filmu govore brojni pripadnici srpskog naroda.

Projekcija filma je besplatna, a ovo je jedna od aktivnosti koju Boračka organizacija opštine Brod sprovodi povom manifestacije "Oktobarske svečanosti slobode 2024".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana