Princip u centru pažnje

Aleksandra Madžar
Princip u centru pažnje

Banjaluka - Promocije novih knjiga, predstavljanje značajnih pisaca, izložbe, poučne radionice za najmlađe obilježiće ovu godinu u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske.

- Krajem mjeseca planirali smo promociju izdanja "Obnova Srbistike", koju je priredio Duško Pevulja, a predstavićemo i dobitnika NIN-ove nagrade Gorana Gocića - rekla je direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljilja Petrović-Zečić.

I u nacionalnoj biblioteci posebna pažnja ove godine biće usmjerena na obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata i Sarajevskog atentata.

- Povodom ovog značajnog jubileja mogu da najavim promociju drugog dopunjenog izdanja knjige "Kako sam branio Principa i drugove" advokata Rudolfa Zistlera i "Princip sam o sebi" psihijatra dr Martina Papenhajma - istakla je Petrović-Zečić.

Atipična izložba za biblioteku biće otvorena 8. marta, kao poklon nacionalne biblioteke ženama, kada će biti predstavljena knjiga koja se bavi uređenjem životnih prostora i vrtova u "šabi šik" stilu.

- April u biblioteci obilježiće izložba posvećena Simi Milutinoviću Sarajliji - dodala je Petrović-Zečić.

Postavka radnog naziva "Jasenovac", koju pripremaju bibliotekari, predviđena je za maj.

- To će biti klasična bibliotekarska izložba, a biće postavljena u okviru međunarodnog naučnog skupa "Jasenovac" u Banjaluci, na kojem će biti 30 učesnika iz 30 zemalja - kaže Petrović-Zečić.

Saradnja

- Za septembar smo planirali veliku izložbu koju radimo u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije radnog naziva "Srpska književnost u Prvom svjetskom ratu". Postavka će biti malo prilagođena našem prostoru, a jedan segment biće posvećen "Mladoj Bosni". Iz Banjaluke izložba odlazi u Pariz, a poslije toga u Brisel, što govori o veličini i značaju ove postavke - kaže Ljiljana Petrović-Zečić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana