Priča o Mogliju briše granice

Aleksandra Madžar
Priča o Mogliju briše granice

Banjaluka - Premijerom predstave "Knjiga o džungli", po tekstu Radjarda Kiplinga i u režiji Roberta Valtla, otvoren je dvanaesti Međunarodni festival za djecu u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

Mnogobrojni mališani i njihovi roditelji, gosti i učesnici festivala, kao i predstavnici javnog i kulturnog života Republike Srpske, dugim i jakim aplauzom nagradili su glumačke kreacije ansambla Dječijeg pozorišta RS. Glumci su i ovaj put na sceni pokazali snagu umjetničkih kreacija. Priču o dječaku Mogliju, koji odrasta s vukovima u džungli, dramatizovao je Ivor Martinić, koji je komad vjerno približio savremenim gledaocima. Iako postavljena na scenu Dječijeg pozorišta RS, predstava je jednako zanimljiva i odrasloj publici jer govori o prijateljstvu, prihvatanju različitosti, kao i požrtvovanosti pojedinaca.

Ovogodišnji festival otvorio je ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija, ističući da festival ima veliki značaj za promovisanje Srpske i njene kulture.

Zvuci džungle i autentične maske odveli su publiku u životinjsko carstvo u kojem se, kao u ljudskom svijetu, vodi vječna borba između dobra i zla.

- Veoma sam uzbuđen i srećan. U Banjaluku sam došao sa velikim očekivanjima, jer poznajem rad ovog ansambla. Reakcije publike dokazale su da su moja očekivanja bila opravdana - rekao je Robert Valtl.

Oduševljen simbiozom između glumaca i lutaka, ansambl Dječijeg pozorišta RS opisao je kao jedan od boljih sa kojima je radio.

- Uvijek radim predstavu za sredinu u kojoj stvaram i moja najveća nagrada je kada publika prihvati komad, tako je bilo i ovaj put - kazao je Valtl.

Ni glumica Božana Bijelić, koja tumači lik brižne pantere Bagire, nije krila zadovoljstvo što je premijera tako dobro prošla, ističući da je najviše raduje to što su djeca sve vrijeme pratila predstavu.

Osim Bijelićeve, u predstavi igraju Milan Trninić, Dragan Banjac, Aleksandar Blanić, Slobodan Perišić, Duško Mazalica, Saša Terzić, Aleksandra Spasojević, Svjetlana Andrić, Željko Mićević, Ana Anđelić, Zorana Šuman i Đorđe Janković. Muziku za predstavu komponovali su Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević, koreograf predstave je Đula Čerepeš, a autor lutaka, scenografije i kostima je Robert Smolik.

U okviru ove manifestacije otvorena je i izložba "Najljepše lutke Slovačke".

Program

Trećeg dana festivala mališani će od ranih jutarnjih časova imati priliku da uživaju u predstavama "Ružno pače", "Herkul ili osvajanje pakla", "Na ivici neba" i "Knjiga o džungli".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana