Priča iz džungle čeka djecu

Aleksandra Madžar
Priča iz džungle čeka djecu

Banjaluka - Sve je spremno za 12. međunarodni festival pozorišta za djecu u Banjaluci, čiju će zavjesu 6. oktobra u 18.30 časova podići predstava "Knjiga o džungli" u režiji Roberta Valtla.

Roman nobelovca Radjarda Kiplinga za pozorište je dramatizovao Ivor Martinić. Često nagrađivani reditelj predstava za djecu Robert Valtl na jučerašnjoj pres konferenciji u Dječijem pozorištu RS rekao je da je u Banjaluku došao sa velikim očekivanjima.

- Poznajem rad Dječijeg pozorišta RS i glumce, pa sam vođen time pred njih postavljao velike zahtjeve i davao veliku odgovornost jer je knjiga jako ambiciozna - istakao je Valtl.

Direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Predrag Bjelošević podsjetio je da je novi komad na repertoaru koprodukcijski projekat sa "Mini teatrom" iz Ljubljane, u okviru međunarodnog evropskog projekta Pozorišna nomadska akademija.

- Jako sam ponosan što su na ovoj predstavi radili vrsni umjetnici, kao što je Robert Valtl, Ivor Martinić i Robert Smolik - kazao je Bjelošević.

Ističe da je ansambl imao priliku da sarađuje i sa poznatim plesačem i koreografom Đulom Čerepešom, kao i sa Damirom Martinovićem Mrletom i Ivankom Mazurkijević, koji su svoju kreativnost donijeli kroz muziku.

- Svečano otvaranje festivala biće održano u nedjelju, 6. oktobra, u 18.30 časova, a najmlađa publika imaće priliku da do 10. oktobra uživa u različitim pozorišnim ostvarenjima - dodaje Bjelošević.

Ovogodišnji festival biće u znaku Slovačke, a posjetioci će imati priliku da pogledaju izložbu Muzeja iz Bratislave "Najljepše lutke Slovačke". Posljednji dan festivala Pozorištance "Puž" iz Beograda u čast nagrađenih izvešće predstavu "Hrabri krojač".

Atrakcija iz japana

Glumačke kreacije na festivalu pokazaće pozorišta iz Srbije, Slovenije, Slovačke, Bugarske, Makedonije, Japana, Rusije. Atrakcija na ovogodišnjem festivalu je svakako Haiku teatar iz Japana, kao i Staro pozorište Karola Spišaka iz Slovačke, koji su tražili osam časova za tehničku montažu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana