Pred publikom Nušićeva komedija

Aleksandra Glišić
Pred publikom Nušićeva komedija

Banjaluka - Predstava "Ožalošćena porodica" Branislava Nušića, u režiji Nikole Pejakovića, biće novi komad na repertoaru Narodnog pozorišta Republike Srpske, koji će na sceni zaživjeti u decembru.

Potvrdio je ovo za "Glas Srpske" direktor nacionalnog teatra Srpske Nenad Novaković, otkrivajući detalje repertoara 84. sezone, koja je svečano otvorena 18. oktobra uveče premijerom predstave "Četrnaesta" i dodjelom kućnih nagrada. 

Za najbolju glumicu proglašena je Miljka Brđanin-Babić, a nagrađen je i kompletan muški glumački ansambl predstave "S planine i ispod planine", koju je po motivima priča Petra Kočića režirala Stela Korljan. Najbolja predstava protekle sezone je "Kuhinja" Petera Handkea u režiji Mladena Materića.

"Četrnaesta" je ispraćena burnim aplauzima, mada su se u publici čuli i komentari da je predstava trebalo da ima pauzu.

- Za glumca je velika čast kada dobije nagradu od pozorišne kuće u kojoj je stalno angažovan. Sa ovom nagradom dobijam i novu vrstu odgovornosti jer moram da potvrdim priznanje. Narodno pozorište će mi kao matična kuća uvijek biti prioritet - rekla je Miljka Brđanin-Babić, koja igra i u predstavi "Četrnaesta" rediteljke Ana Đorđević.

Komad se bavi Sarajevskim atentatom i brojim ličnostima koje su bile vezane za taj istorijski događaj.

- Riječ je o ozbiljnoj temi, a svi zajedno nosimo odgovornost jer tumačimo istorijske likove. Pošto svi igramo više likova u predstavi, transformacije su veoma zahtjevne. Dokumentaristički pristup predstavi nije jednostavan. Nadam se da će publika dolaziti na čas istorije koji ovaj komad predstavlja jer on ima edukativan karakter - kaže Brđanin-Babić. koja je protekle sezone imala dvije premijerne predstave, "S planine i ispod planine" i "Kuhinju".

Nagradu u ime ansambla predstave "S planine i ispod planine" primio je glumac Dejan Andrić, koji je saradnik Narodnog pozorišta RS.

- Rad sa ansamblom predstave "S planine i ispod planine" je divno iskustvo. Ansambl je stvoren baš za tu predstavu jer ga ne čine samo glumci Narodnog pozorišta RS, nego i studenti banjalučke Akademije umjetnosti, ali i oni koji su diplomirali, a nemaju stalne angažmane. Javnost Republike Srpske imala je priliku da pogleda sav glumački potencijal na koji može da računa sljedećih godina - kazao je Andrić.

Podsjetio je da u predstavi učestvuju i članovi CKDUM "Veselin Masleša".

- Uz dobru kompoziciju i harmoniju, rediteljka Stela Korljan je iz svih članova ansambla izvukla maksimum i dokazala da se predstava može raditi i sa ljudima koji nisu profesionalni glumci. Zato me nije iznenadila nagrada koju smo dobili jer je to zaista ansambl predstava - istakao je Andrić.

Neverbalni teatar

- Drago mi je što je "Kuhinja" proglašena za najbolju predstavu jer je to i zaslužila. Reditelj Mladen Materić predstavom "Kuhinja" vratio nas je na Akademiju umjetnosti, zbog pokreta na kojem je i zasnovan cijeli komad. Neverbalni teatar je veoma zanimljivo iskustvo, a rad na ovoj predstavi bio je pravo zadovoljstvo, zbog odličnog reditelja koji godinama režira u pozorištima Francuske - kaže glumac Aleksandar Stojković Piksi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana