Povelja uspjeha za djela Pere Slijepčevićeva

Aleksandra Madžar
Povelja uspjeha za djela Pere Slijepčevićeva

Beograd - Sabrana djela Pera Slijepčevića nagrađena su "Poveljom uspjeha", kao najtraženije djelo iz Republike Srpske na 58. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Slijepčevićeva djela objavili su Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske i izdavačko preduzeće "Svet knjige" iz Beograda.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović "Povelju uspjeha" uručio je predstavniku ANURS-a akademiku Aleksi Buhi i direktoru izdavačke kuće "Svet knjige" Stevi Ćosoviću.

- Vrlo tražene knjige izdavača iz RS na sajmu bile su i roman "Obala", nagrađen na konkursu "Zlatna sova", koji je raspisao Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo. Čitaoci su se mnogo interesovali i za knjige Nikole Koljevića, ali i za fotomonografiju "Trebinje grad sunca" i djelo "Kako sam branio Principa i drugove 1914. godine" dr Rudolfa Cislera u izdanju Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske - istakao je Cicović.

Na štandu Republike Srpske promovisane su i knjige "Vezuj konce za nebo" Mire Lolić-Močević, kao i "Tito, neispričane priče" Denisa Kuljiša i Vilijama Klingera. Predstavljena je i knjiga "Kebra" banjalučkog pjesnika Mihajla Orlovića, a o svojom djelu "Prometeji sarajevskog Vidovdana" govorio je i književnik Jovan Babić. Takođe, održana je i promocija knjige "Srebrenička podvala" autora Ratka Škrbića.

Monografija "Pojasne kopče iz mlađeg gvozdenog doba na tlu zapadnog i centralnog Balkana" mr Slavice Arsenijević u izdanju Muzeja Republike Srpske predstavljena je na štandu RS.

Književnik Duško M. Petrović podsjetio je da su na štandu RS bile izložene i druge vrijedne knjige koje nisu promovisane na sajmu.

- To su knjiga "Ogledi o starom srpskom pravu" akademika Rada Mihaljčića u izdanju Pravnog fakulteta u Banjaluci i Pravnog fakulteta u Sarajevu, kao i "Čitanje kao preispitivanje" Predraga Lazarevića, koju je objavio Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo. Ne treba zanemariti ni dvije knjige banjalučkog pjesnika Bore Kapetanovića "Osama u Mađiru" i "Lirika rata" u izdanju "Besjede" i "Artprinta" - kazao je Duško M. Petrović.

Pobjeda knjige

Najveća smotra pisane riječi u regionu zatvorena je sinoć primopredajom Otvorene knjige Kini, koja će biti zemlja počasni gost sajma 2014. godine. Predstavnici većine izdavača na sajmu smatraju da je knjiga pobijedila i strah od besparice, jer su svi posjetioci odlazili sa barem jednim kupljenim djelom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana