Pohod čitalaca na Glasov sajam

Aleksandra Glišić
Pohod čitalaca na Glasov sajam

Banjaluka - Rijeka čitalaca posjetila je proteklog vikenda 18. "Glasov" sajam knjige, školskog pribora i kancelarijske opreme, a svako je za sebe pronašao komadić pisanog carstva.

Svi štandovi bili su jednako dobro posjećeni. Najmlađi čitaoci sa radoznalošću su razgledali knjige izdavačke kuće "Pčelica" iz Čačka, "Kreativnog centra" iz Beograda", "Lagunina" izdanja za djecu.

Stariji čitaoci kažu da, bez obzira na tanke novčanike, uvijek kupe neko štivo koje će rado pročitati. Neki odlaze sa provjerenim klasicima, poput sabranih djela Miloša Crnjanskog ili Jovana Dučića, a drugi radije uzimaju nove hitove poput "Bunker svinga" Mirjane Đurđević ili "Igre prestola" Džordža R. R. Martina.

Štand izdavačke kuće "Globosino" u subotu je vrvio od poštovalaca djela Ljiljane Habjanović-Đurović koja je potpisivala svoje knjige. Čitaoci različitih generacija strpljivo su čekali svoj red za potpis, kupujući romane "Iva", "Ženski rodoslov", "Paunovo pero", pa do najnovijeg djela Ljiljane Habjanović-Đurović "Sjaj u oku zvezde".

Književnica, koja ove godine slavi 25 godina umjetničkog rada, kaže da je izuzetno ponosna na svoje čitaoce, ali i da uvijek sa radošću dolazi na "Glasov" sajam knjige, koji se ove godine održava pod motom "Knjiga na dar".

Zaljubljenici u poeziju u subotu su imali priliku da se druže sa pjesničkom Goranom Vračarom iz Istočnog Sarajeva, koji je čitao stihove iz svoje knjige "Ako ti jave da sam umro".

Roman "Obala" Živojina Ivkovića, koji je pobjednik prvog konkursa "Zlatna sova" Zavoda za udžbenike Istočno Sarajevo, predstavljen je na sajmu u petak uveče.

- "Obala" je jedan u nizu mojih romana koji se bavi vrlo ozbiljnom temom, odnosno periodom druge polovine 20. veka na prostoru bivše Jugoslavije, indirektno tretirajući našu neveselu prošlost. U žiži je odnos Jevreja i Nemaca i njihovo suočavanjem sa holokaustom. Junaci se upoznaju na starom sajmištu, koje je paradigma zaborava, jer to mesto je danas civilizacijsko ruglo - kaže Ivković.

"Zlatna sova" je dobila i nagradu "Moštanica" za izdavački poduhvat na "Glasovom" sajmu knjige.

- Roman Živojina Ivkovića se zaista izdvojio među rukopisima koji su stigli na konkurs. On se dotiče krupnih tema koje predstavljaju stubove književnosti od početaka do danas. To su teme o prijateljstvu, ljubavi, krivici, ali i o odnosu čovjeka prema sebi i drugima - kaže književni kritičar Mladen Šukalo.

Vršilac dužnosti Zavoda za udžbenike Istočno Sarajevo Rade Ristović podsjetio je da su konkursom željeli da obogate srpsku književnu scenu.

- Odlučili smo da sljedeće godine objavimo pet romana koji su bili u izboru za nagradu "Zlatna sova". To su romani Sergeja Mandića, Mihajla Orlovića, Milenka Stojičića, Tihomira Levajca i Rade Dimitrijević - najavio je Ristović.

Popusti

Sajam knjige zatvoriće svoja vrata večeras u 18 časova, a do tada svi ljubitelji knjige mogu da posjete ovu manifestaciju za koju ulaznica košta marku. Svi izdavači nude sajamske popuste, tako da ljubitelji pisane riječi mogu da kupe omiljena djela po sniženim cijenama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana