Počeo Berlinale

RTS
Počeo Berlinale

Kalendarski prvi od tri najvažnija filmska festivala na svijetu, počeo je u Berlinu. Ljubitelje pokretnih slika Berlinale će počastiti sa više od 400 filmova. Za Zlatnog medvjeda takmiči se 20 ostvarenja.

Njemačka prestonica dočekuje mnogobrojne filmske autore, glumačke zvijezde i ljubitelje sedme umjetnosti, ali prije svega predstavlja neka od najvećih svjetskih ostvarenja jer ovo je jedan od tri festivala koji daje ton filmskoj godini u koju smo zakoračili.

Ovogodišnji program osvrće se na njemačku istoriju u periodu od 1930. do 1940. i na Holokaust. O tome pored ostalih govore filmovi Folkera Šlendorfa i Džordža Klunija.

Fokus je i na savremene teme posebno na probleme u porodici u šta nas je uvjerio prvi čovjek festivala legendarni Diter Koslik.

„Glavne teme filmova su vrlo različite. Djeca su u fokusu mnogih ostvarenja, jer su milijarde njih u svijetu koji pate zbog ekonomske krize", smatra Diter Koslik, selektor Berlinala.

Da Berlinale ima program koji gleda u prošlost na različite načine uvjerila nas je njemačko-britanska koprodukcija Grand hotel Budimpešta reditelja Vesa Andersona koja je otvorila vrata Berlinala, a uskoro stiže i na beogradski Fest.

Elegantna art deko estetika, britki britanski humor i zvjezdana glumačka ekipa predvođena sjajnim Rejfom Fajnsom vratili su nas na crnohumoran način u vrijeme između dva svjetska rata.

„Odmah sam znao da je to uloga za mene. Reditelj mi je pomogao oko detalja i pružio mogućnost da kao glumac istražujem", objasnio je na konferenciji za medije glumac Rejf Fajns.

Zbog Grand hotela Budimpešta, Potsdamer placom prošetale su se mnoge zvijezde među njima i Bil Marej koja su sačekali neobični obožavaoci.

Iako ove godine na Berlinalu nema srpskih filmova, boje domaće kinematografije braniće Nikola Rakočević, koji će ovdje u nedjelju i zvanično biti proglašen jednim od deset najboljih mladih evropskih glumaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana