Počeo 47. Bitef

Agencije
Počeo 47. Bitef

Beograd - Predstavom “Before Your Very Eyes” njemačko-britanskog kolektiva “Gob Skvod” iz Berlina, večeras je u Beogradu počeo 47. Bitef, jedan od najuglednijih svjetskih festivala pozorišne avangarde.

Festival, koji je otvorio režiser Dejan Mijač u Pozorištu na Terazijama, počeo je ovom berlinskom predstavom koja je rađena u koprodukciji sa teatrom “Kampo” iz Belgije, a koja iz dječije vizure “baca” pogled na savremenu Evropu.

Osmogodišnjaci i tinejdžeri u ovoj predstavi, bez milosti i skrupula, pariraju legitimnoj pameti odraslih, prenosi Radio-televizija Srbije.

“Ta deca na sceni pred nama odigravaju svoju ideju budućnosti i vi po tome vidite da je to, zapravo, sadašnjost njihovih roditelja, odnosno na neki način svih nas”, rekla je selektor Bitefa Anja Suša.

Program Bitefa se tradicionalno održava na različitim gradskim lokacijama, pozorišnim, kao i drugim originalnim prostorima.

Ove godine predviđeno je da se 200 gledalaca novosadske predstave “Ubiti Zorana Đinđića” nađe u novootkrivenom prostoru na Dorćolu.

“Saznali smo da su ga nemački zarobljenici gradili tokom rata za vojne potrebe, tako da izgled vara, spolja on deluje mnogo manji i neugledniji i onda shvatimo da je veliki, da je ukopan. Već dugo je napušten i, evo, mi smo sad ušli u njega i oživeli ga”, rekla je Aleksandra Delić, izvršni producent Bitefa.

Francusko ostvarenje “Beograd” igra se u starom hangaru “Erport sitija”, konstruktorskom dijelu Milutina Milankovića, a Kargo-logistički centar “Brodogradilišta Beograd” spreman je da primi dva šlepera mađarske predstave “Teško je biti Bog”.

Selektor festivala Suša rekla je da Bitef uvijek otkrije neke prostore, čak i Beograđanima koji misle da znaju šta sve postoji u Beogradu.

“Ne biramo prostore da bismo po svaku cenu priuštili neku atrakciju, već zato što smatramo da doprinose temi i koncepciji predstave”, dodala je Suša.

Zbog skromnog budžeta, ove godine nema značajnijih inostranih gostiju na Bitefu.

Na 47. Bitefu, koji će trajati do 1. oktobra, u glavnom programu pod sloganom “Teško je biti” učestvovaće 12 predstava, po četiri iz Evrope, regiona i Srbije, u selekciji Jovana Ćirilova i Anje Suše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana