Počasna povelja izdavačima knjige Pere Slijepčevića

SRNA
Počasna povelja izdavačima knjige Pere Slijepčevića

Beograd - Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović uručio je danas počasnu povelju Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske i izdavačkoj kući “Svet knjige”, u čijem su izdanju izašla Sabrana djela Pere Slijepčevića, najtraženija knjiga iz Srpske na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu.

Cicocić je na svečanosti naglasio da su Slijepčevićeva Sabrana djela, osim brojnih kvalitetnih naslova i izdavača, zasluženo ponijela titulu najtraženijih, jer je riječ o istinski kapitalnom djelu.

Član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Aleksa Buha rekao je da mu je velika čast što je sa timom kolega radio na pripremi ovog djela, jer se “iz svake riječi i slova Pere Slijepčevića ima šta naučiti”.

On je naglasio da je Slijepčević, kao istinski hroničar vremena, za budućnost ostavio neprocjenjiva svjedočanstva.

“Da nije bilo Slijepčevića, današnji Srbi iz Hercegovine ne bi imali podatke o onima koji su otišli u Ameriku prije 200 godina i ne bi, na primjer, znali da se 3.000 srpskih dobrovoljaca vratilo iz Amerike da bi pomogli Srbiji u Prvom svjetskom ratu, a to je samo jedan od primjera”, rekao je Buha.

Direktor izdavačke kuće “Svet knjige” iz Beograda Stevo Ćosović rekao je da je Slijepčević nesumnjivo jedan od najznačajnijih esejista srpskog roda i da je mogo značajniji od svoje slave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana