Peter Handke: Glumci Kuhinje odlični, predstava preduga

Aleksandra Madžar
Peter Handke: Glumci Kuhinje odlični, predstava preduga

Banjaluka - Glumci koji igraju u "Kuhinji" su divni, ljupki i graciozni, ali bilo bi dobro kada bi ova predstava Narodnog pozorišta RS kraće trajala.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" cijenjeni austrijski dramski pisac, romansijer, pjesnik, esejista i aktivista Peter Handke, u čiju je čast Nacionalni teatar Srpske izveo predstavu "Kuhinja".

Riječ je o Handkeovom dramskom komadu koji je na pozorišnu scenu u Banjaluci postavio Mladen Materić, što je istovremeno i prvo izvođenje ove predstave na srpskom jeziku.

Handke, koji je veoma poštovan u svijetu pisane riječi, u pozorište je stigao dobro raspoložen, ali ipak škrt na riječima. Ispričao je da je ovu predstavu gledao prije deset godina na francuskom jeziku i da je bila pola sata kraća.

- Mladen Materić je moj dobar prijatelj, ali mislim da je previše otišao u širinu kada je radio "Kuhinju". Ovaj komad izvođen je na svjetskim pozorišnim scenama, od Venecuele do Sibira. To je velika predstava i sugerisaću da je skrate - kazao je Handke.

Književnik koji je ponio sve važnije nagrade, osim Nobelove, bio je gost banjalučkog Filološkog fakulteta i oduševljen je Srpskom i prijateljskom atmosferom u kojoj je dočekan.

- Banjaluka je divna. Žene su jako lijepe. Srećan sam što sam ovdje. Otvorenog srca radujem se ponovnom dolasku u Republiku Srpsku - kazao je Handke.

Predstavnici Filološkog fakulteta Handkea su upoznali sa prirodnim ljepotama regiona, pa je posjetio Balkanu, Manjaču i ostao oduševljen srpskim običajima i nacionalnim jelima.

Prošle godine Handke je postao inostrani član Akademije nauka i umjetnosti RS. Posjetu je iskoristio i da se susretne sa članovima ANURS-a.

Čast da upoznaju Petera Handkea imali su i studenti na Filološkom fakultetu, sa kojima je književnik govorio o jeziku, francuskoj i njemačkoj kulturi, koje su njemu jako dobro poznate.

Slobodan pisac, koji živi u Šavilu u Francuskoj, imao je veliku želju da produži svoj boravak u Banjaluci, ali se, zbog obaveza koje ga čekaju, danas vraća u Pariz. Kako i dolikuje velikim imenima, Handke je u Banjaluku, na neki način, doputovao misteriozno, spontano i bez medijske pažnje. Predstavnici kulturne javnosti, veoma ponosni, istakli su da je Handke među najvećim intelektualcima koji su posljednjih godina posjetili Srpsku.

Novi komad za NPRS

Uprava Narodnog pozorišta RS otkrila je da je dolazak Petera Handkea urodio plodom, pa će ovaj književnik napisati komad koji će doživjeti praizvedbu na sceni nacionalnog teatra Srpske. Handke nije želio da otkriva detalje o novom tekstu koji će se baviti međuljudskim odnosima i društvom na Balkanu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana