Ovacije za Dve glave

Tanjug
Ovacije za Dve glave

Beograd - U svijetu najizvođenija srpska kompozitorka, akademik Isidora Žebeljan, čija djela muzička javnost očekuje sa radoznalim nestrpljenjem, nagrađena je ovacijama na domaćoj premijeri opere "Dve glave i devojka" na 45. Bemusu, javio je Tanjug.

Moderna, brza, duhovita opera bajka, djelo puno topline, ali i sarkazma, u kojem se prepliću prošlost i sadašnjost, briljantno je ispričana u dahu. Bajkovita komedija u pet scena, u trajanju od 60 minuta, bez pauze, premijerno je izvedena prošle godine na festivalu u Italiji "Settimana Musicale Senese" u Sijeni, kao porudžbina Fondacije Akademije Kiđana iz Sijene. Prva srpska opera ikada izvedena u svijetu na srpskom ocijenjena je tada kao "laka i bogata slovenskim mirisima i balkanskom zavodljivošću, da je živa, originalna i u potpunosti odudara od uljudnog akademizma, kojim je opterećen savremeni muzički teatar".

Komična opera "Dve glave i devojka" po libretu Borislava Čičovačkog, moderna je muzička bajka o dvojici mladića, prijateljima koji su odrasli zajedno. Čandra je trgovac i intelektualac, voli da razmišlja, ima lijepo lice i pametan je. Njegov drug Bati je suprotnost, pastir lijepog tijela, pun životne energije, jednostavan i neobrazovan. U trouglu priče nalazi se lijepa djevojka Padma, koja sve "zakuva", jer svog muža Čandru voli, ali njene putene želje ispunjava pastir Bati.

U priči je i boginja Kali, akrobata koji lebdi na sceni i neobično pojačava bajkovitost priče, ali i duhovitost i veliku emotivnu slojevitost opere.

Publika je uz smijeh učestvovala u svakoj duhovitoj rečenici naratora, glumca Nikole Đurička, šeretskim citatima kompozitorke Žebeljan, koja maestralno u svoj prepoznatljiv muzički jezik dodaje moderno obojene bajalice, razbrajalice, dodolske pjesme, tradicionalnu muziku Balkana na jedinstveno duhovit način.

Orkestar

Žebeljan orkestar, pod dirigentskom upravom Premila Petrovića i solisti - sopran Ajle Asonji, sopran Aneta Ilić, tenor Pjotr Pročera, bariton Ajvan Ladlou oduševili su publiku 45. Bemusa. Fascinantnom ukupnom konačnom "izgledu" opere doprinijeli su izraelski reditelj i koreograf Ran Artur Braun, reditelj i scenograf, kostimograf Angelina Atlagić i estonski akrobata, zadužen za scenski pokret i akrobacije Peter Gros.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana