Otvoreni 41. Književni susreti na Kozari

Agencije
Otvoreni 41. Književni susreti na Kozari

Prijedor - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija poželio je večeras u Prijedoru na otvaranju 41. Književnih susreta na Kozari da ova manifestacija još dugo slavi i veliča kulturu Republike Srpske.

 

Mutabdžija je izrazio nadu da će sljedeći put u Prijedor doći sa konkretnijim dogovorima o rješenju dugogodišnjeg problema u vezi sa prokišnjavanjem zgrade u kojoj su večeras otvoreni Susreti.


"Time ćemo dati podsticaj kulturi grada Prijedora", rekao je Mutabdžija.

On je novinarima rekao da je Vlada Srpske u rebalansu budžeta za 2013. godinu izdvojila dio sredstava za podršku susretima, iako to nije bio slučaj u samom budžetu.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da Književni susreti na Kozari imaju cilj da podstaknu književno stvaralaštvo i da pokažu šta sve može naš čovjek, pjesnik i književnik.

"Ako jedna manifestacija traje 41 godinu i ako su laureati Branko Ćopić, Danilo Kiš, Mladen Oljača, Vasko Popa i mnogi drugi, onda se vidi vrijednost Susreta", rekao je Pavić, otvarajući festival pjesništva i pozdravljajući goste u ime sedam potkozarskih gradova i opština.

On je poručio učesnicima da su već do sada ostavili trag koji će nakon ovih Susreta biti još dublji i još ljepši.

"U ova tri dana uživaće i učesnici i publika, a naročito mladi slušajući velikane srpskog pjesništva", rekao je Pavić, koji je ovogodišnjem laureatu nagrade "Skender Kulenović" Ranku Pavloviću uručio nagradu.

Pavlović je istakao da je nagradu lakše zaslužiti nego ponijeti, jer se onaj ko dobije takvo priznanje uvijek pita da li je njegovo djelo dostojno toga.

"To se pitanje svalilo i na moja pleća, ali ja ću sa velikim zadovoljstvom nositi to breme i svaki svoj budući stih samjeravati sa veličinom imena i djela Skendera Kulenovića", dodao je Pavlović koji je prilikom otvaranja Susreta govorio stihove pjesme "Skender u sonetu" nastale za večerašnju priliku.

Predsjednik žirija Ljubivoje Ršumović rekao je da je Pavlovićeva zbirka "Dublje od slutnje" mudra u mjeri u kojoj se tiče naroda iz kojeg potiče i da je prava lirska knjiga jer je napisana i lijepim jezikom i fantastičnim pjesničkim slikama.

"To je njegova zasad posljednja zbirka, ali nadam se da će nastaviti da piše istim žarom, da ga neće sputati nagrada i da se neće pretvoriti u nagradu", istakao je Ršumović i podsjetio da je žiri odluku donio jednoglasno.

"Pjesnici pjesniku, majci i Kozari" naziv je nastupa pjesnika, dramskih i muzičkih umjetnika koji je uslijedio na ceremoniji otvaranja 41. Književnih susreta na Kozari.

Na ovogodišnjim susretima učestvuju književnici iz Srbije i Republike Srpske Matija Bećković, Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Ranko Preradović, Moša Odalović, Jovanka Stojčinović-Nikolić, Dragan Jovanović Danilov, Ileana Ursu-Nenadić, Željko Galonja i Blagoje Baković.

Centralna manifestacija "Pjesničko podne" najavljena je za sutra na Mrakovici. U okviru tradicionalnog poetskog časa nagrađenom pjesniku biće uručena statua "Ljubijski rudar" i novčani dio nagrade od 3.000 KM koju tradicionalno dodjeljuje kompanija "Arselor Mital" Prijedor.

Iste večeri u Muzeju Kozare biće otvorena izložba radova učesnika Likovne kolonije "Sreten Stojanović", a u Pozorištu Prijedor biće održano književno veče sa laureatom kada će autor predstaviti nagrađenu knjigu pjesama "Dublje od slutnje" i druga djela iz stvaralačkog opusa koji traje pola vijeka.

Susreti se održavaju u znaku 200 godina od rođenja Petra Petrovića Njegoša. Obogatiće ih dramski umjetnici Nikolina Jelisavac i Radenka Ševa i muzički umjetnici Snežana Savičić-Sekulić, Jovana Raljić, Sofija Kovačević, etno grupa "Gora" iz Banjaluke, kamerni ansambl "Belkanto" iz Beograda i hor "Vila" iz Prijedora.

Manifestacija će biti završena u nedjelju, 29. septembra, nastupom pisaca zavičajnog kruga, dramskih i muzičkih umjetnika u "Galeriji '96".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana