Otvorena izložba Natalije Cimeše

Srna
Otvorena izložba Natalije Cimeše

Sarajevo - U Sarajevu je večeras otvorena izložba slika "Otmica Evrope", autora Natalije Cimeše, povodom preuzimanja predsjedavanja Grčke Evropskom unijom u prvoj polovini ove godine.

Izložbu su otvorili grčki ambasador u BiH Karolos Gadis, akademik Muhamed Filipović i savjetnik u kabinetu predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Željana Zovko.

Gadis je, obraćajući se zvanicama iz diplomatskog kora, rekao da je počastvovan činjenicom da se izložba održava na početku grčkog predsjedavanja EU, što daje priliku da ponovo u fokus bude stavljena evropska budućnost BiH.

Filipović je istakao trojako značenje ove izložbe inspirisane grčkom mitologijom, jer se skreće pažnja javnosti na stanje u institucijama kulture i umjetnosti u BiH.

"Ova izložba pokazuje da smo mi Evropa i šta je smisao Evrope, jer se varira tema otmice kćerke kralja Agenora. Svi od vremena antičke Grčke do danas tragamo za Evropom koja nije nađena", rekao je Filipović.

Željana Zovko izrazila je zadovoljstvo što ima čast da otvori izložbu "Otmica Evrpe", ističući da je Grčka prijatljska zemlja i da čitava Evropa prolazi kroz turbulentan period.

"Evropa izlazi iz ekonomske krize i očekuje se samo njen rast, a kod nas postoji nada da nećemo biti zaboravljeni. Srećom, tu su ambasadori prijateljskih zemalja poput Gadisa i vjerujem da se to neće dogoditi", rekla je Zovko.

Cimeša je rekla da je izložba nastala po mitu "Otmica Evrope", po kome je i čitav kontinent dobio ime.

Ona je naglasila da je izložba u Zgradi prijateljstva Grčke i BiH postavljena u oviru projekta podrške Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana