Otvorena izložba Biljane Ristić “Nevesinjska puška - portreti ustanika” u Budimpešti

Srna
Otvorena izložba Biljane Ristić “Nevesinjska puška - portreti ustanika”
Foto: Srna | Otvorena izložba Biljane Ristić “Nevesinjska puška - portreti ustanika”

BUDIMPEŠTA - U Biblioteci Tekelijanuma u Budimpešti otvorena je izložba umjetnika Biljane Ristić “Nevesinjska puška – portreti ustanika”, posvećena Hercegovačkom ustanku iz 1875. godine.

Ristićeva je rekla da joj je čast i zadovoljstvo da predstavi slike koje je radila sa posebnom ljubavlju na kamenoj ploči, autetentičnom hercegovačkom kamenu, na kojima su portreti heroja Hercegovine.

“Kroz ove slike sam željela da vam pričam o slobodi i ideji koju su pronijeli naši preci. Tehnika kojom sam radila je veoma teška i zahtjeva puno rada, ali kada kroz te slike progledaju oči koje su život dale za slobodu to je za mene najveća nagrada”, istakla je autor izložbe koja je otvorena sinoć u okviru manifestacije “Srpski dani - Mjesec srpske kulture u Mađarskoj”, koju organizuje Eparhija budimska, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Ona je navela da je cilj izložbe u prvom redu da upozna javnost o značaju “Nevesinjske puške”.

“Budimo ponosni na ono ko smo i šta smo, i nadajmo se da će naše mlade generacije nastaviti da traju u sjećanju na naše potomke i da njeguju kulturu sjećanja”, rekla je Ristićeva i dodala da ovu postavku u Budimpešti posvećuje vladiki Lukijanu i ambasadoru BiH u Mađarskoj Biljani Gutić Bjelica, sa kojom je povezuje ne samo isto porijeklo, već i rodbinska veza sa jednim od nevesinjskih ustanika Jovanom Gutićem.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit budimski Lukijan rekao je da kamenita i krševita Hercegovina može mnogo što šta da stvori.

“Imamo Tvrdoš, Žitomislić, a onda preko Morače i Studenice i Žiče, preko Hilandara i Lepavine i Krušedola, srpskog Kovina sve do Santandreje napravljene su crkve od kamena.

Kamen može da govori, a to nas uči i sam Spasitelj koji kaže 'ako ljudi zaćute, kamenje će da progovori' i evo na ovoj izložbi svjedoci smo tog čuda da je kamen progovorio svjesni i zbog koga, a srećni i zbog toga da danas više nismo pasivni posmatrači sa Avale plave”, istakao je vladika Lukijan u obraćanju na otvaranju izložbe.

Ambasador BiH u Mađarskoj Biljana Gutić Bjelica istakla je da “postoje trenuci u životu koje doživimo, ali nismo svjesni njihovog uticaja na naše duše, na senzibilitet, i tek nekad kasnije u životu te slike se vrate i izrode emocije koje nas guraju naprijed ka nekom novom cilju koji smo sebi zacrtali”.

 

“To je moja priča i odnos prema ovoj izložbu koju sam prvi put vidjela prije nekih desetak godina u Nevesinju. I naravno da su emocije bile jake, ali sve do ove godine nije se rodila ni pomisao, ni želja, ni potreba da ona bude izložena ovdje u Budimpešti”, rekla je Gutić Bjelica i zahvalila vladiki Lukijanu i Eparhiji budimskoj na blagoslovu i pomoći, kao i opštini Nevesinje koja je ustupila slike i omogućila da izložba bude upriličena u Budimpešti.

Ona je naglasila da putovanje ove izložbe od trenutka kada je prvi put vidjela u Nevesinju, prije desetak godina, pa danas do Budimpešte nije bilo samo poslovno-tehnički poduhvat koji bi se stručno mogao nazvati kulturna diplomatija ili podrška kulturi sjećanja, već je to bilo intimno putovanje kojim je i ona pokušala da oduži svoj dug prema svojim precima, porijeklu i zemlji iz koje potiče.

“Istovremeno, ovo je bila prilika da se javnost u Budimpešti upozna o jednom od važnih događaja iz istorije srpskog naroda. Nevesinjska puška je srpski ustanak podignut u okolini Nevesinja 1875. godine protiv osmanlijske vlasti i uskoro se proširio na cijelu BiH, ali se njegov značaj nije odrazio samo na Hercegovinu, već i na cijeli region”, podsjetila je Gutić Bjelica.

Ona je naglasila da je istorija srpskog naroda izuzetna, istovremeno i bogata, i tragična i slavna i obavezuje potomke da njeguju kulturu sjećanja.

“Iz te obaveze, ali prije svega zbog ponosa i ljubavi prema našim precima, i ova izložba je prilika da se poklonimo sjenima onih koji su se digli protiv zuluma i gotovo goloruki krenuli u borbu za krst časni i slobodu slavnu”, istakla je ambasador BiH u Mađarskoj.

Ona je navela da je umjetnika i autora izložbe Biljanu Ristić upoznala slučajno, ali da se kasnije ispostavilo da ništa nije bilo slučajno, jer se pokazalo ne samo da dijele isto porijeklo, da su obje Nevesinjke i Hercegovke, već da su i od istog roda i da su obje potomci Jovana Gutića, jednog od čuvenih ustanika iz sela Zovi Do, čija je slika i izložena na ovoj izložbi.

 

U Sentandreji 12. septembra otvoreni su “Srpski dani - Mjesec srpske kulture u Mađarskoj” u organizaciji Eparhije budimske, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

U okviru ove manifestacije u Srpskom crkvenom muzeju otvorena je izložba “Uroš Predić u Sentandreji”, zatim je održana promocija dokumentarnog Filma “Optacija” i otvorena izložba o optaciji Srba iz Mađarske u Kraljevinu SHS (1923-1924).

Održan je i koncert simfonijskog orkestra “In horem sankti serviti” u čast jubileja 40 godina arhijerejske službe mitropolita budimskog Lukijana, kojem je prisustvovao i predsjednik Dodik.

Značaj ove manifestacije za srpsku zajednicu je ogroman, jer je to prilika da se okupi srpski narod i umjetnici iz različitih oblasti iz Republike Srpske i Srbije, a cilj je da se nizom sadržajnih programa iz oblasti duhovnosti, kulture i nauke srpski narod predstavi u različitim kulturno-umjetničkim i naučnim oblastima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana