Otvoren 14. Krajiški likovni salon

Agencije
Otvoren 14. Krajiški likovni salon

Beograd - Likovna manifestacija "Krajiški likovni salon", koja se 14. put održava u izbjeglištvu, otvorena je sinoć u Galeriji Muzeja željeznica Srbije u Beogradu.

Predsjednik Srpskog kulturnog društva "Zora" Knin–Beograd Nikola Cerovac rekao je na otvaranju da "Krajiškim likovnim salonom" Srbi iz Krajine žele da pokažu dio kulture i civilizacije koju imaju u sebi i koju su donijeli u Srbiju.

Izložene su skulpture, mozaici, grafike, te fotografije 78 autora porijeklom iz Krajine, ali i iz Republike Srpske i Srbije, od kojih su neki učestvovali i na likovnoj koloniji "Umjetničkog bratstva manastira Krke".

Generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir rekao je da je ovogodišnji 14. "Krajiški likovni salon" posvećen Savi Mrkalju, reformatoru srpskog pravopisa i jednom od najznamenitijih Srba rođenih na teritoriji današnje Hrvatske u godini u kojoj se obilježava 230 godina od njegovog rođenja i 180 godina od njegove smrti.

U okviru "Krajiškog likovnog salona" dodjeljuje se i nagrada "Boris Markoš Mingo" za likovno stvaralaštvo mladih, koja je ove godine pripala vajaru iz Novog Sada Nikoli Zeliću za rad "Stena".

Nagrada se tradicionalno dodjeljuje kao znak sjećanja na mladog umjetnika Borisa Markoša koji je poginuo braneći manastir Krka i Republiku Srpsku Krajinu 1991. godine.

"Krajiški likovni salon" organizuju Udruženje Srba iz Hrvatske i Srpsko kulturno društvo "Zora" Knin–Beograd.

Prvi put je organizovan u Kninu početkom 80-tih godina 20. vijeka, a zatim je poslije prekida 1995. godine ponovo organizovan u Srbiji, gdje je izbjegao najveći broj Srba iz Krajine.

Poslije Beograda, ovogodišnju postavku moći će da vidi i publika u Kragujevcu, Pančevu, a očekuje se da će za to priliku imati i građani Novog Sada i Sombora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana