Orfej u podzemlju umjetnička oaza

Aleksandra Madžar
Orfej u podzemlju umjetnička oaza

Banjaluka - Probe za prvu operetu u Republici Srpskoj, "Orfej u podzemlju" Žaka Ofenbaha, u punom su jeku, a umjetnički tim gotovo svakodnevno predano vježba.

Operetu režira Goran Damjanac, a dramaturgiju potpisuje Mario Ćulum. Ofenbahovo djelo u produkciji banjalučke Akademije umjetnosti premijerno će biti izvedeno 29. aprila u okviru manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića". Premijera će biti održana na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Mladi umjetnici, većinom studenti Akademije, koji su kreativnu energiju i talenat usmjerili kako bi na najbolji način oživjeli ovo djelo na sceni, nastupiće pod dirigentskom palicom Branke Radošević-Mitrović i Ognjena Bomoštara.

- Sa probama smo počeli u novembru prošle godine. Muzički smo prošli kompletnu operetu, a sada radimo drugi čin - rekla je Radoševićeva.

Mnogo elementa potrebno je spojiti u operetu, a kako kaže Radoševićeva, operske pjevačice i pjevači, hor, orkestar, glumci i balerine daju sve od sebe, pa je atmosfera na probama odlična.

- Glumci Slađana Zrnić i Velimir Blanić odlično su se snašli i mnogo su nam pomogli. Sa pjevačima su podijelili svoje iskustvo i pokazali im kako da se snađu u glumačkim ulogama, koje su ovdje veoma bitne - dodala je Radoševićeva.

Međutim, Slađana Zrnić, koju publika ima priliku da gleda u mnogim predstavama nacionalnog teatra Srpske, kaže da je na samom početku bila jako zabrinuta kako će pjevati u opereti.

- Kada mi je ponuđena uloga Junone, nisam znala da li ću moći to da otpjevam jer učim džez interpretacije koje su bliže mjuziklu - rekla je Zrnićeva.

Njene sumnje su otklonjene kada je shvatila da pjeva uz hor.

- Junona je glumački zadatak i obično ga u raznim verzijama igra glumica. Fenomenalan je osjećaj kada čujete orkestar i hor iza vas. Radimo punom parom i vjerujem će ovo djelo biti prava umjetnička oaza tih nekoliko dana krajem aprila - naglasila je glumica.

Iako je svima rad na opereti novo i kompleksno iskustvo, vrijedno rade kako bi publici pružili potpuni ugođaj.

- Velika mi je čast, ali i odgovornost jer pevam naslovnu ulogu, Euridiku. Divna saradnja sa kolegama stvara pozitivnu energiju i motiviše nas da budemo što bolji - rekla je operska pjevačica Miljana Brezičanin.

Orkestar

Da se na probama radi sa velikom posvećenošću i entuzijazmom, kako bi publici pokazali umjetničko umijeće studenata Akademije umjetnosti, potvrdio je član orkestra Ozren Ćetković, koji svira violončelo.

- Uživamo u svakoj probi i naporno radimo kako bi publika prepoznala kvalitet. Uporedio bih ovaj projekat sa nekom slagalicom koju sklapamo trudeći se da ispadne što bolje - kazao je Ćetković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana