Nušićev smijeh za sva vremena

Aleksandra Madžar
Nušićev smijeh za sva vremena

Banjaluka - Pozorišta u regionu posvetiće ove godine veliku pažnju komadima čuvenog srpskog komediografa Branislava Nušića, od čijeg se rođenja navršava 150 godina.

Oživljavanjem njegovih priča i likova na pozorišnim daskama teatri će ukazati na značaj Nušićevih djela u srpskoj književnosti.

Da godine koje prolaze daju sve veći značaj onome što je napisao veliki komediograf potvrdili su i domaći glumci i reditelji.

Komad "Ožalošćena porodica" nedavno je postavljen na veliku scenu Narodnog pozorišta Republike Srpske u režiji Nikole Pejakovića.

Glumac nacionalnog teatra Srpske Željko Stjepanović, koji tumači jednog od glavnih likova u "Ožalošćenoj porodici", smatra da je Nušić u svojim komadima osvijetlio različite karaktere.  

- Nije riječ samo o našem mentalitetu. Nušić poznaje ljude, njihove vrline i mane koje su, uslovno rečeno, univerzalne. On ismijava negativne ljudske osobine koje postoje od kada je svijeta i vijeka. Poznavanje psihologije čovjeka čini ga velikim piscem - kazao je Stjepanović.

On je ostvario ulogu i u "Gospođi ministarki", Nušićevom popularnom komadu koji izaziva buru smijeha. Ovaj komad u Narodnom pozorištu RS režirala je Milica Kralj, a gospođu ministarku igra Svetlana Bojković.

- U dramaturškom smislu Nušić zna da dobro zanatski postavi stvari. Komplikuje tamo gdje treba, a osim toga zna da osmisli dobre likove koje u pravi čas uvodi u priču - rekao je Stjepanović.

I u Srbiji su u toku velike pripreme za obilježavanje ovog značajnog jubileja. Reditelj Kokan Mladenović u kruševačkom pozorištu okupio je mlade glumce kako bi na scenu postavio predstavu "Dr" Branislava Nušića.

Radio-drama

Dramski program Radio Beograda povodom 150. rođendana Branislava Nušića premijerno je realizovao novu radio-verziju njegovog komada "Narodni poslanik". Adaptaciju za radio-izvođenje uradio je Vladimir B. Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana