Novica Bogdanović: Pozorišna farsa jača od nepravde

Aleksandra Madžar
Novica Bogdanović: Pozorišna farsa jača od nepravde

Banjaluka - Predstava "Kome treba zelena beba" rađena je na osnovu teksta "Bebin doručak", potpisanog pseudonimom Leonard Kovke. Priča je sazdana od različitih energija i iskustava koje donose mladi, ali veoma interesantni glumci.

Ovim riječima reditelj Novica Bogdanović opisao je novi komad na repertoaru Banjalučkog studentskog pozorišta, najavljujući premijeru za 19. februar na sceni Doma omladine.

Premijerom komada "Kome treba zelena beba" biće otvorena 38. sezona ovog teatra, a posljednja predstava u prošloj sezoni bila je "Dvanaest zvjezdica".

- Da ne bude zabune, autor teksta je Momčilo Kovačević, dramski pisac, filmski i televizijski scenarista i direktor Muzeja pozorišne umetnosti u Beogradu - objasnio je Bogdanović.

Podsjetio je da je Kovačević poznat po scenarijima za filmove "Pozorišna veza", "Šećerna vodica", "Šmeker", "Debeli i mršavi", "Majstor i Šampita"...

- Ovaj vanvremenski komad napisan je "za četiri infantilna glumca koji igraju infantilnoj publici". Iluzija vlasti koja ih (nas) okružuje rasplinjuje se u svakom njihovom pokušaju shvatanja života, a jedino što likove veže je prividna vanjska forma i dječija igra "ko koga tu više… nadmudruje" - istakao je Bogdanović.

Svoju kreativnu energiju Novica Bogdanović je svom snagom usmjerio prema pozorištu, pa je osnovao banjalučko pozorište DIS u kojem je režirao mnogo predstava. Povjerenje najčešće poklanja mladim glumcima kojima prve uloge predstavljaju velike izazove, a ovo je prvi put da režira u Banjalučkom studentskom pozorištu.

- U predstavi glume, pjevaju i igraju se: Vesna Vukelić, Anando Čenić, Kristina Čulić i Dušan Urošević. Scenografska i kostimografska rješenja nastala su zajedničkim promišljanjem ekipe - rekao je Bogdanović.

Kaže da je ekipa angažovana u predstavi u Banjalučko studentsko pozorište primljena na decembarskoj audiciji i da im je ovo prvi projekat.

- Spremajući predstavu željeli smo da donesemo jedan lični i opšti stav i da se u zahtjevnoj pozorišnoj formi, farsi, poigramo s pojmom i fascinacijom vlasti. Odabrali smo lepršavu scensku igru kako bismo ublažili gorčinu koju mladi ljudi nose kad im se spomene vlast, vlastodržac i nepravda. Radeći, postavljali smo i druga "nezgodna" pitanja i tako dobili na aktuelnosti - kazao je Bogdanović.

Reakcije

- Počastvovan sam što će ova predstava otvoriti sezonu.  Očekujemo različite reakcije, ali u tome je i čar savremenog pozorišta. Poslije premijere predstava će imati svoj repertoarski i festivalski život i siguran sam da će "potrajati dugo" - kaže Novica Bogdanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana