Novi strip Stevana Subića: Pingvin kao mafijaški kralj Gotam sitija

Branislav Predojević
Novi strip Stevana Subića: Pingvin kao mafijaški kralj Gotam sitija

NOVI SAD - Izdavačka kuća “Čarobna knjiga” objavila je na srpskom jeziku strip “Pingvin: Nebitan čovek” u okviru svoje edicije “DC gold”.

Narativna cjelina stripa “Nebitan čovek” američkog scenariste Toma Kinga i srpskog crtača Stevana Subića maestralna je digresija u Pingvinovu i Betmenovu prošlost nastala unutar DC mini-serijala “Pingvin”. Napisana kao intermeco, ova priča opisuje stariji Gotam i Betmena na početku karijere dok se bori protiv mafije čije zlo nagriza temelje njegovog grada.

- Osvald Koblpot je niko i ništa, nebitan čovek, ništarija koja služi piće u klubu mafijaškog bosa i svakog dana trpi uvrede i udarce. Ali susret sa Betmenom promeniće mu život i Koblpot će se ubrzo naći na tronu kriminalnog podzemlja Gotama kao Pingvin - piše u opisu epizode.

Sam scenarista King, koji se nakon rada na nekoliko Betmen stripova upustio u stvaranje nekoliko spin-of serijala posvećenih negativcima Zagonetaču, Džokeru i Pingvinu, zlikovcu koji ga je kupio u posljednjem Betmen filmu Mata Rivsa.

- Pingvin apsolutno nije bio ničiji omiljeni negativac do filma. Osjećam kao da je bio nevjerovatan u “Betmenu”, a sada je dobio i svoju TV seriju. Moja ideja o njemu je poput nekog lika, Skorsezija ili Kopole, kao zlikovca u “Kumu” ili “Dobrim momcima”. Ne radimo Pingvina kao glupog negativca. On je pravi šef kriminala, prljav, odvratan, zao, okrutan i konfliktan. Želio sam da bude kao Soprano sa Pingvinom - rekao je King.

U izdanju “Čarobne knjige”, unutar jedne knjige stiže priča “Pingvin: Nebitan čovek” u dvije verzije, kolornoj i crno-bijeloj, čime je maestralni crtež Stevana Subića zasluženo došao do izražaja u punom sjaju. 

Subić je nakon rada u Italiji i Francuskoj tokom 2022. na stripovima “Adam Vajld”, “Konan” i “Tarzan” započeo saradnju sa “DC komiksom” na naslovu “Zagonetač: Godina prva”, po scenariju holivudskog glumca Pola Dejna, čime osvaja pažnju američke strip scene. Nakon toga je dobio ponudu da radi sa slavnim scenaristom Tomom Kingom, na njegovom mini-serijalu “Pingvin”, gdje je uradio dvije sveske objavljene u ovom integralu uz sjajne kritike i odlične reakcije čitalaca.

Subić u svojim intervjuima, nije krio svoje oduševljenje prilikom da se uključi u mitologiju Betmena, jednog od svojih omiljenih strip junaka i to se oduševljenje vidi u svakom kadru oba stripa koje je radio za “DC komiks”. Trebalo bi pomenuti da Subić trenutno za DC radi sopstveni serijal “Betmen: Pun mjesec”, čija prva epizoda premijerno izlazi 9. oktobra u SAD.

Serijal

Originalno strip serijal “Pingvin” je u SAD izašao u 12 svezaka koje je King radio sa brazilskim crtačem Rafaleom de Latorom.

Serijal je izlazio od 2023. do 2024. godine, a Stevan Subić je dobio priliku da radi dvije sveske 6. i 7, kao jedini crtač sa strane uz De Latorea. Kompletan serijal je propraćen odličnim kritikama, a dodatnu težinu i aktuelnost dobija emitovanjem serije “Pingvin” i novim Betmenovim filmom Meta Rivsa koji stiže sljedeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana