Novi romani praznik za čitaoce

Aleksandra Madžar
Novi romani praznik za čitaoce

Banjaluka - Pisci i izdavači na početku svake godine najavljuju svojim vjernim čitaocima nova izdanja u kojima će moći uživati i tako nastaje književni lanac nestrpljenja u svijetu pisane riječi.

Izdavači očekuju nova djela od književnika, kako bi se što prije našla na policama knjižara i biblioteka, ali i pisci s poštovanjem i znatiželjom iščekuju knjige svojih kolega.

Književnik i urednik izdavačke kuće "Arhipelag" iz Beograda Gojko Božović ističe da na početku godine nikada nije siguran šta će od rukopisa u nastajanju domaćih pisaca biti završeno i objavljeno do kraja godine.

-  Čitaoci narednih meseci mogu da očekuju novi roman Lasla Blaškovića. Kao izdavača, ali i kao čitaoca vrlo me zanima da li će do kraja ove godine svoj novi roman završiti Vladimir Tasić, koji je pre nekoliko godina za roman "Kiša i hartija" dobio NIN-ovu nagradu za roman godine - istakao je Božović.

Potvrdio je da je jedan roman već završen, a to je "Snežna kraljica" Majkla Kaningema, koji će se pred američkim čitaocima pojaviti krajem maja ili početkom juna ove godine.

-  "Arhipelag" će "Snežnu kraljicu" sa svojim čitaocima podeliti krajem ove godine. Na srpskom jeziku biće objavljen i novi roman Davida Grosmana "Pad iz vremena" koji već ima veliki uspeh na nemačkom i engleskom govornom području - najavio je Božović.

Svoja očekivanja otkrio je i aforističar Aleksandar Čotrić koji se nada da će ove godine biti objavljena "Antologija srpskog aforizma" na kojoj je priređivač Aleksandar Baljak radio punih 25 godina.

- U antologiji će se naći najbolji aforizmi koji su izabrani iz 1.300 knjiga, koje su objavljene na srpskom jeziku - u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i drugim zemljama. Baljak je radio vrlo studiozno, analitično i istraživački na priređivanju antologije i, koliko znam, rukovodio se isključivo estetskim principima - kazao je Čotrić.

Objasnio je da bi Baljakov izbor trebao da pruži cjelovit pogled na srpsku aforistiku, od prve knjige koja je objavljena prije 222 godine, do danas.

- U 2014. godini biće objavljena "Antologija srpskog aforizma" u Španiji, na baskijskom jeziku, koju priređuje Hasier Agire, a u Češkoj će izaći izbor koji će sačiniti Branka Kubeš. Posao na priređivanju i prevodu ovih knjiga je već završen i očekuje se da uskoro bude štampane i organizovane promocije - rekao je Čotrić.

Proza o ljubavi

Opčinjavajuća zbirka priča "Dorćol" koja prenosi "dobri duh" pomenutog mjesta Svetlane Velmar-Janković do kraja marta objaviće izdavačka kuća "Laguna" iz Beograd. Neobična autobiografska proza o ljubavi dvoje pisaca koje ni smrt nije mogla rastaviti "Na obali Hazarskog mora" koju je napisala Jasmina Mihajlović biće objavljena takođe u martu. Tu su još i djela "Slepilo" nobelovca Žoze Saramaga i "Amerika" Franca Kafke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana