Novi put pričanja krimi-priče

Agencije
Novi put pričanja krimi-priče

Milioni ljudi širom svijeta postali su ljubitelji onoga što sada nazivaju nordijskim noarom - detektivskim i krimi-pričama koje se odvijaju u Skandinaviji, gdje je drugo najvažnije pitanje poslije onog koje je to uradio zašto su tako uspješne.

Posljednja epizoda dansko-švedske krimi-drame "Most" proteklog vikenda je u Britaniji privukla više od milion gledalaca, što je samo još jedna potvrda za najnoviji uspjeh nordijskih filmova, knjiga ili serija u svijetu.

Paralelno sa finalom serije, tokom vikenda je u Londonu organizovana konferencija "Nordikana" koja je okupila "sve nordijske stvari" od glumaca do hrane i samo naglasila pitanje koje je na svačijim usnama - zašto su toliko popularni?

- Nadam se da je to zbog kvaliteta i suštinskih pitanja čovječanstva koja su aktuelna u svim zemljama - rekla je glumica Sidse Babet Knudsen koja igra Brigitu Niborg, prvu fiktivnu premijerku Danske u političkoj drami "Borgen". Život je kasnije imitirao umjetnost kada je Hele Torning Šmit postala prva premijerka Danske 2011. godine.

Nordijski noar ima dužu predistoriju. Možda najpoznatiji noviji uspjeh je trilogija Stiga Lašona "Milenijum" koja je pretočena u filmove - kako švedske tako i američke. Lašonovi romani prodati su u više od 60 miliona primjeraka. Svoju popularnost doživjeli su i u Srbiji, gdje ih je prevela "Čarobna knjiga".

Piv Brent, producent serije, "Ubistvo" istakao je da ona otvorila novi put pričanja krimi-priče.

- Jedno ubistvo u 20 epizoda - morali ste da odgledate sve da biste saznali ko je to uradio. Istovremeno, ponudili smo duboku priču o ljudima i sudbinama u modernom društvu - rekao je on.

Objasnio je da postoji nekoliko tema koje se konstantno provlače kroz nordijski noar, a jedna od njih su snažni ženski likovi koji naglašavaju jednakost polova. Tu je i neizbježna zima.

- Naši pejzaži su mračni, a to se odražava i u našim scenarijima, režiji, glumi, to je srž nordijskog noara - objasnio je scenarista "Borgena" Adam Prajs.

On smatra da je je jedan od uspjeha njegove serije to što je televizija "DR" naručila više epizoda tako da su scenaristi mogli da razviju kompleksne priče koje se duže odvijaju.

Prekretnica

Serija "Ubistvo" gdje je Sofi Grabol igrala detektivku Saru Lung je prekretnica za nordijske televizijske drame. "Ubistvo" je prodato u više od 135 zemalja, uključujući i Srbiju, a u SAD je napravljen rimejk. Džemperi koje Lung nosi postali su modni hit.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana