Njegoš proslavljen snagom stihova

Aleksandra Madžar
Njegoš proslavljen snagom stihova

Banjaluka - Snažni stihovi odjeknuli su kao sjećanje na jezičko blago u okviru programa "Pesnička liturgija za Petra II Petrovića Njegoša" koji je održan u Banjaluci u čast 200. godišnjice rođenja ovog velikana.

Pjesničko veče održano je na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske uz prisustvo poštovalaca lika i djela jedinstvenog srpskog stvaraoca.

Dvanaest srpskih pjesnika kao "dvanaest apostola", glumac Nebojša Kundačina koji je oživio lik Njegoša na sceni, glumica Maja Kolundžija i guslar Boško Vujačić učinili su da pjesnička liturgija bude posebna. O životu pjesnika, vladara i "čovječije gromade" kroz svoje stihove govorili su srpski pjesnici, a publika je svakog nagradila aplauzom poštovanja.

- Njegoš je postao vladika sa 17 godina, sa onoliko godina sa koliko je Rastko postao Sava. Najznačajniji je vladika srpske crkve. Iz veka u vek Njegoš je rastao, a danas je veći nego što je ikada bio, kao što će u budućnosti biti veći nego što je danas - istakao je akademik i pjesnik Matija Bećković.

Podsjetio je na njegovu neprevaziđenu veličinu, jer je, kako kaže Bećković, veliku ustanovu jezika ispraznio u svom djelu. - I kao što je svaka pesma pametnija od pesnika tako je Njegoševo delo dublje i od njega samoga, a mi smo ceo srpski jezik sveli na stotinak reči, na nekoliko grimasa i gestova - rekao je Bećković.

Više od šezdeset minuta scenom su vladali pjesnici ponosni što slave pjesničku i duhovnu vrijednost Petra II Petrovića Njegoša.

- On je jedinstven klasik. To je takav veliki pesnik, da čak i Matija Bećković mora da kaže: "Bože mili ima li većeg čuda, no što pišu poslije Njegoša" - smatra pjesnik Rajko Petrov Nogo.

Ovaj scensko-poetski program prije Banjaluke održan je u Beogradu i Novom Sadu, a svaki put okuplja 12 pjesnika.

- Ovo je naša skromna služba u slavu i čast najvećeg pesnika srpskog jezika. Ne možemo nešto drugo nego ovako da prislužimo sa po jednom pjesmom budući da se suzdržavaju oni koji bi mogli i trebali da učine znatno više - rekao je pjesnik Gojko Đogo.

Liturgiju u čast Njegošu organizovali su Matica Srpska, SANU i ANURS, a svoje stihovi su govorili i pjesnici iz Republike Srpske.

Mjera kulture

- Nije lako održati takvu meru u srpskoj kulturi kakvu je uspostavio Njegoš, tako da su mnogi odustali od toga. To je znak njihove slabosti - kaže predsjednik Matice Srpske Dragan Stanić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana