Nagrada Mihiz dramskom piscu Milanu Markoviću

Agencije
Nagrada Mihiz dramskom piscu Milanu Markoviću

Novi Sad - Fond "Borislav Mihajlović Mihiz" dodijelio je dramskom picu iz Beograda Milanu Markoviću nagradu "Mihiz" za njegov cjelokupan dosadašnji književni opus, saopšteno je iz Fonda.

U obrazloženju nagrade navodi se da dosadašnji opus Markovića predstavlja neku vrstu kratke istorije preobražaja i sazrijevanja najnovije srpske drame.

Odluku o ovogodišnjem dobitniku "Mihiza" jednoglasno je donio žiri u sastavu Darinka Nikolić, pozorišna kritičarka, Ksenija Krnajski, rediteljka i Svetislav Jovanov, teatrolog, koji je i predsjednik žirija.

Među najznačajnija Markovićeva dramska ostvarenja ubrajaju se "Klupa", "Zelena kuća", "Dobro jutro, gopodine Zeko", "Dobar dečak", "Da nam živi, živi rad", kao i "Čišćenje idiota".

Nagradu "Mihiz" za dramsko stvaralaštvo, koja nosi ime čuvenog književnika i kulturnog poslenika Borislava Mihajlovića Mihiza, od 2005. godine dodjeljuju istoimeni Fond i Srpska čitaonica Irig.

Pokrovitelj vrijedne književne nagrade za dramsko stvaralaštvo je Vlada Vojvodine.

Borislav Mihajlović-Mihiz /1922—1997/ bio je književnik, kritičar, slobodni umjetnik, filmski umjetnik, izdavač, upravnik Biblioteke Matice srpske, kao i novinar.

Mihiz se smatra za jednu od najupečatljivijih figura jugoslovenske i srpske kulturne scene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana