MSU RS: Iz/Uzetnosti za jubilej

Alekdandra Madžar
MSU RS: Iz/Uzetnosti za jubilej

Banjaluka - Izložbom "Iz/Uzetnosti - Savremene vizure kulturne baštine/Nove smjernice buduće stalne postavke" Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u četvrtak u 19 časova obilježiće veliki dan - deset godina postojanja.

Podsjećajući na velike umjetničke događaje koji su utkani u zidove jedinog muzeja savremene umjetnosti u BiH, noseći imena najvećih stvaralaca različitih epoha, direktor Muzeja savremene umjetnosti RS Ljiljana Labović-Marinković na jučerašnjoj pres-konferenciji nije krila ponos zbog zajedničkog uspjeha kreativnog tima ove institucije.

Umjetnička galerija u Banjaluci osnovana je 1971, a 10. marta 2004. godine preimenovana je odlukom Vlade Republike Srpske u Muzej savremene umjetnosti RS.

- U Banjaluku će u četvrtak doputovati direktor Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba Snježana Pintarić, direktor Muzeja savremene umetnosti iz Beograda Vladislav Šćepanović, kao i direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović, a to je samo dokaz koliko je naš kvalitet prepoznat i koliko se vrata otvara potencijalima naših umjetnika - naglasila je ona.

Ukazala je i na činjenicu da u depoima muzeja čuvaju djela domaćih i svjetskih umjetnika.

- Za deset godina rada postali smo prepoznatljivi, o čemu svjedoče brojni pozivi za izlaganja - rekla je Labović-Marinković.

Kaže da izložba "Iz/Uzetnosti..." predstavlja izvor otkupljenih i poklonjenih djela u periodu od 2004. do 2014. godine koji su postali trajno vlasništvo muzeja, ali i okosnica buduće stalne postavke.

Kustos izložbe u kojoj će posjetioci imati priliku da uživaju dva mjeseca je muzejski savjetnik dr Sarita Vujković.

- Izložbom "Iz/Uzetnosti..." Muzej savremene umjetnosti RS želi da otvori nekoliko smjernica za dijalog koji upućuje na potrebe otkupa muzejskih institucija - kazala je Vujovićeva.

Pored fokusa na malobrojne otkupe i poklone u posljednjih deset godina, kako kaže Vujovićeva, postavka ima za cilj predstavljanje šireg pogleda na umjetničke tokove devedesetih i period poslije 2000. godine, u kome je osnovana nova umjetnička scena ovih prostora.

- Postavka obuhvata djela 32 umjetnika različitih generacija, medijskih opredjeljenja i linija koje slijede kroz umjetnost - dodala je Vujkovićeva.

Na otvaranju izložbe javnost će imati priliku da se upozna sa umjetnicom iz Hrvatske Katom Mijatović, koja je prošle godine predstavljala ovu državu na Venecijanskom bijenalu, kao i sa multimedijalnim umjetnikom Vladimirom Perićem, jednim od predstavnika Srbije na smotri u Veneciji.

"Vrt uživanja"

- Još jedna lijepa vijest je stigla od direktora Radio-televizije Republike Srpske Rajka Radovanovića, koji je uputio odgovor našoj kući da će reportaža novinara Ernesta Zavile o Paviljonu BiH u Veneciji i izložbi "Vrt uživanja" Mladena Miljanovića uskoro biti prevedena ne engleski jezik. Miljanovićeva izložba, koja će u septembru biti otvorena u Velikoj Britaniji, predstaviće i produkciju RTRS-a - kaže Ljiljana Labović-Marinković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana