Mostar: Otvorena izložba Mlada Bosna i Sarajevski atentat

SRNA
Mostar: Otvorena izložba Mlada Bosna i Sarajevski atentat

Mostar - U Vladičanskom dvoru u Mostaru danas je otvorena izložba arhivske građe "Mlada Bosna i Sarajevski atentat", koju je povodom obilježavanja 100 godina od izbijanja Prvog svjetskog rata priredio Arhiv Republike Srpske u saradnji sa mostarskim odborom SPKD "Prosvjeta".

Izložbu je otvorio mostarski paroh Radivoje Krulj, koji je tom prilikom naglasio da je jako važno da se kroz činjenice sagleda period pred izbijanje Prvog svjetskog rata, Sarajevski atentat, te stradanja koja su se dogodila u Prvom svjetskom ratu, kao i aktivnosti "Mlade Bosne", kako bi se došlo do istine.

"Ova izložba ima veliko značenje zbog toga što se žele iskriviti istorijske činjenice i uloga žMlade Bosnež, Gavrila Principa i srpskog naroda", rekao je Krulj.

On je istakao da je svaki rat veliko zlo i izrazio nadu da će ova izložba, kao i otvaranja Andrićgrada povodom 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, doprinijeti pomirenju među ljudima.

Direktor Arhiva Republike Srpske Dušan Popović rekao je da atentat na Franca Ferdinanda 100 godina zaokuplja pažnju javnosti, te da je Arhiv povodom 100 godina od Velikog rata uz saglasnost Glavnog organizacionog odbora manifestacije organizovao izložbu arhivske građe.

"Nekima su ovi dokumenti trn u oku, ali mi želimo da svijetu pokažemo istinu o atentatu", naglasio je Popović.

Pomoćnik direktora Arhiva Srpske Bojan Stojnić, koji je autor izložbe, rekao je da je Sarajevski atentat bio veliki događaj i povod Velikom ratu, ali ne i uzrok rata kako to neki žele da prikažu.

Stojnić je govorio o organizaciji "Mlada Bosna" i istorijskim činjenicama u vezi sa njenim djelovanjem.

On je, izmeđi ostalog, rekao da su se četiri generacije na ovim prostorima za vrijeme Austro-Ugarske borile za slobodu, te da Mladobosanci nisu bili spremni za dogovor sa okupatorima.

Prema njegovim riječima, oni nisu vidjeli rješenje jugoslovenskog i srpskog pitanja u okviru Austro-Ugarske.

Predsjednik Gradskog odbora SPKD "Prosvjeta" u Mostaru Branislav Rajković rekao je da je velika čast mostarskoj "Prosvjeti" što je domaćin ovakve izložbe.

Izložba je podijeljena na poglavlja koja se odnose na "Mladu Bosnu", zavjerenike i izvršioce Sarajevskog atentata, sam atentat, julsku krizu i stradanje Srba u BiH, a napravljena je na 50 panoa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana