Miljana Brezičanin: Muzika kao igra

Aleksandra Madžar
Miljana Brezičanin: Muzika kao igra

Banjaluka - Veoma sam ponosna na predstavu "Mala sirena", koja je u meni, pored predivnog iskustva, probudila i veliku strast prema glumi i samoj pozornici. Nadam se da sam i ja malo doprinela njenom uspehu, što svaki put budi veću odgovornost na sceni.

Ispričala je ovo za "Glas Srpske" mlada i talentovana operska pjevačica Miljana Brezičanin raskošnog glasa, koja je osvojila srca mališana oživljavajući lik sirene Arijel na sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Snagu i emociju koju donosi kroz glas publika u Banjaluci ima priliku da čuje često. Brezičaninova nastupa na koncertima Banjalučke filharmonije, Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo", "Danima Vlade Miloševića", Svetosavskoj akademiji, "Noći muzeja".

- Svaki koncert ili projekat koji pripremam najdraži mi je u tom trenutku dok radim. Nedavno je to bila turneja po Vojvodini i RS sa orkestrom Banjalučke filharmonije i simfonijskim orkestrom Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada "Mostovi muzike", a posle toga koncert sa simfonijskim orkestrom Akademije umjetnosti "Biseri muzičko-scenske riznice" - kazala je ona.

Kao solista je nastupala na brojnim festivalima i manifestacijama, ali posebno mjesto u njenom sjećanju zauzima koncert - izvođenje oratorijuma "Pasija po Mateju".

- Imala sam čast da učestvujem i u oratorijumu "Golgota jasenovačka". Saradnja sa dirigentima kao što su Ognjen Bomoštar, Mikica Jevtić, Vanesa Kremenović, Nemanja Savić i Nebojša Cvijanović za mene uvek predstavlja veliko zadovoljstvo - dodala je ona.

Svjesna da se znanje i iskustvo stiče učeći i od drugih, kazala je da voli da sarađuje sa kolegama, ali i da svoje znanje nesebično dijeli. Posebno zadovoljstvo ovoj mladoj umjetnici pričinjava rad sa djecom.

- Radim kao profesor pevanja u muzičkoj školi "Opus". Takođe, sa koleginicom Anom Simanić vodim muzičku igraonicu edukativnog i zabavnog karaktera u prostorijama Svetosavskog kulturnog kluba u Banjaluci i u Osnovnoj školi "Jovan Dučić" u Kuljanima - dodala je Brezičaninova.

Kroz pjesme i muzičke igre djeci pružaju mogućnost da razvijaju ljubav prema umjetnosti. Ideja za otvaranje igraonice došla je spontano, kada su se operske pjevačice prisjećale djetinjstva i prvih koraka na putu prema umjetnosti.

- Iako je muzika moja profesija, ona za mene predstavlja igru i čini me onim što jesam. Volela bih da sam imala priliku da se još u ranom detinjstvu upoznam sa svim muzičkim instrumentima, pojmovima i pesmicama. Imala sam veliku podršku svojih profesora, a sada sam u prilici da nekome isto to pružim - naglasila je ona.

Nova uloga

- Trenutno spremam novu ulogu i pišem master rad, koji ću, nadam se, uspeti i da odbranim u sledećem roku. Trudim se da se odazovem na svako kulturno-umetničko dešavanje na koje budem pozvana. Spremam koncert i sa simfonijskim orkestrom iz Sarajeva, koji će biti doktorski rad kompozitora D. Đukića, a što se tiče novih projekata, nestrpljiva sam i otvorena za saradnju - rekla je Miljana Brezičanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana