Matija Bećković na Kozari

Snežana Tasić
Matija Bećković na Kozari

Prijedor - Književni susreti na Kozari, koji će biti zvanično otvoreni sutra, okupiće ugledne književnike i pjesnike među kojima su Matija Bećković, Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Mošo Odalović.

Članovi Organizacionog odbora 41. susreta koji čine predstavnici grada Prijedora  potkozarskih opština Prijedora, Banjaluke, Kozarske Dubice, Novog Grada i Gradiške posjetili su juče mjesto Palež na Kozari. Riječ je o mjestu gdje je prije 71 godinu pjesnik Skender Kulenović prvi put izgovorio poemu "Stojanka  majka  Knežopoljka".

Na Paležu su položeni vijenci, a zatim su članovi pjesničkog Zavičajnog kruga  iz Prijedora, Kozarske Dubice, Gradiške i  Novog Grada govorili stihove i besjede. Poemu "Stojanka majka Knežopoljka" govorila je banjalučka glumica Radenka Ševa.

Ova poema čuće se i na svečanoj  akademiji pod nazivom "Pjesnici pjesniku, majci, Kozari" koja je zakazana za sutra u 20 časova u Pozorištu Prijedor. Tada će ovogodišnjem dobitniku nagrade "Skender Kulenović" Ranku Pavloviću i zvanično biti uručeno ovo priznanje.

Centralna manifestacija ovogodišnjih "Književnih susreta na Kozari",  "Pjesničko podne", biće održana u subotu na Mrakovici kada će Pavloviću biti uručena  i statua "Ljubijski rudar" i novčani dio nagrade u iznosu od 3.000 maraka.

U muzičkom dijelu programa manifestacije na Kozari učestvuju operska umjetnica Snežana Savičić-Sekulić, Jovana Raljić, Sofija Kovačević, Etno-grupa "Gora", Kamerni ansambl "Belkanto" i hor "Vila".

Književni susreti na Kozari trajaće do 29. septembra.

Muzički program

U pratećem programu susreta u Muzeju Kozare u subotu će biti otvorena izložba radova učesnika Likovne kolonije "Sreten Stojanović", a u Pozorištu Prijedor najavljeno je književno veče sa Rankom Pavlovićem.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana