Matija Bećković: Knjiga nema alternativu

Tanjug
Matija Bećković: Knjiga nema alternativu

Akademik Matija Bećković danas je pravo po dolasku na Sajam knjiga otišao do štanda "Štampara Makarija", na kome je izloženo 12 tomova njegovih sabranih dijela.

U svakom od tomova ima po nekoliko novih pjesama koje je prema konceptu rasporedio po već od ranije poznatim zbirkama.

Citirajući Umberta Eka, da se "nećete lako ratosiljati knjige", Bećković rekao Tanjugu da bi se ove Ekove riječi mogle staviti na glavni ulaz Beogradskog sajma knjiga.

"Pored svakodnevnih saopštenja da je sa knjigom gotovo, knjiga je sve više, čitaoci su sve željniji knjiga što im se više nudi nešto drugo", primjetio je najpopularniji srpski pjesnik rodom iz Crne Gore.

"Izgleda da postoji nešto kod ljudi što se ne može zadovoljiti ničim osim knjigom", nastavio je on i poručio da "knjiga nema alternative, a imaju je i Evropa i svi ostali kontinenti".

Zamoljen da za Tanjug kaže može li da navede naslov koji ima namjeru da kupi, Bećković je odgovorio da je sajam za njega pravi rudnik u kome traži neke dragocene knjige o kojima niko ne piše i nigdje se ne spominju.

Inače, Bećković je izrazio zadovoljstvo što je "Štampar Makarije" objavio i izložio sabrana djela Ive Andrića, Miloša Crnjanskog i Njegoša, kao i novo izdanje knjige Emira Kusturice "Smrt je neprovjerena glasina".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana