Marketing trikovi put do publike

Aleksandra Madžar
Marketing trikovi put do publike

Banjaluka - Da se marketing u kulturi podrazumijeva te da za različite umjetničke stilove institucije i pojedinci rade na posebnim strategijama kako bi plod njihovog stvaralaštva približili javnosti, potvrdili su radnici u kulturi.

Sjajan primjer komunikacije sa najmlađom publikom pokazali su u banjalučkom Gradskom pozorištu "Jazavac" radeći na predstavi "Crvenkapa" čija je originalna muzika postala veoma popularna među mališanima. Muzika se pojavila na društvenim mrežama najavljujući premijeru, pa su roditelji imali priliku da puštaju singlove svojoj djeci.

- To je sastavni dio rada na predstavi.  Kompakt disk sa muzikom iz predstave "Crvenkapa" postao je veoma slušan i srećni smo što mališani pjevuše pjesme zajedno sa glumcima  - kazali su iz "Jazavca".

Istakli su da se u većim pozorištima takve stvari podrazumijevaju te da se oni trude da idu putem na kojem su svoje uspjehe gradile velike institucije kulture.

U Narodnom pozorištu Republike Srpske zbog malog budžeta za promociju njihovog stvaralačkog rada koji podrazumijeva štampanje plakata, afiša, repertoara i snimanja TV spotova i radio džinglova koriste strategiju saradnje sa medijskim kućama.

- Ova saradnja podrazumijeva ustupanje medijskog prostora u zamjenu za usluge koje pozorište može da obezbijedi, ulaznice za predstave, besplatno ustupanje sale - objasnio je direktor opšteg sektora u Narodnom pozorištu RS Milan Leper.

Kaže da se bore na različite načine kako bi došli do publike.

- Koristimo i internet platformu za oglašavanje, obavještavanje i promocija rada pozorišta se odvija putem sajta pozorišta i najviše preko društvenih mreža. Sljedeći korak u ovoj oblasti biće uvođenje onlajn rezervacija i prodaja karata - kazao je Leper.

Promociju putem novih tehnologija podržava i književnik iz Niša Branislav Janković, čiju je knjigu "Suze Svetog Nikole" izdavačka kuća "Laguna" promovisala tako što je snimila promotivni spot za knjigu i postavila ga na "Jutjub".

- Pobornik sam svih tehnologija, veština, čarolija, mantri i molitvi koje će knjigu približiti ljudima. Nije bitan način, bitno je da se čita - kaže Janković.

Direkcija beogradskog filmskog festivala FEST koji se ove godine održava 42. put napravila je odličan potez u komunikaciji sa gledaocima tako što je uvela mobilnu aplikaciju koja će olakšati snalaženje u brojnim programima i vijestima koje će pratiti festival.

Ciljne grupe

- Vrlo je važno da se odrede ciljne grupe kojima se obraćamo, a to su u našem slučaju djeca, odnosno njihovi roditelji. Radio džinglovi, TV spotovi i obraćanje putem interneta su dio svakodnevice. Ima tu i tradicionalnih obavještavanja putem plakata, koji su sada više neki krem, a ne stvarna potreba davanja informacija - smatra organizator u Dječijem pozorištu Republike Srpske Draška Despenić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana