Ljubiša Savanović: Pozorišna lekcija kritikuje društvo

Aleksandra Madžar
Ljubiša Savanović: Pozorišna lekcija kritikuje društvo

Banjaluka - Publika koja dođe na premijeru "Lekcije" imaće priliku da na sceni prepozna sebe i ljude iz okruženja. Ova urnebesna komedija kritikuje i ismijava niz društvenih anomalija.

Ovim riječima za "Glas Srpske" banjalučki glumac Ljubiša Savanović opisuje novu predstavu, u kojoj će, na sceni Gradskog pozorišta "Jazavac", pokazati svoje glumačke kreacije.

Komad po motivima istoimenog kultnog teksta Ežena Joneska režira Nikola Pejaković, a premijera je najavljena za početak aprila. Na pozorišnim daskama uz Savanovića će se pojaviti Nikolina Jelisavac i Velimir Blanić.

- Sve te "iskrivljene" crte karaktera i pojave u društvu, nažalost, postaju primarne osobine koje se cijene, a promoviše ih lažna "elita". Neke od tih pojava su uspjeh preko noći, nevaspitanje, nepotizam, negativna selekcija - objasnio je Savanović.

Kako je rekao, očekuje šok u publici, jer tim koji radi na ovoj predstavi oblikuje komad kao komediju koja ne prašta nijednu manu karakterističnu za današnje društvo.

On je pod svjetlima ovog teatra, zajedno sa Borisom Šavijom i Brankom Jankovićem, publici donio smijeh komedijom "Art" u režiji Slobodana Perišića. U novom komadu Savanović tumači lik profesora u četrdesetim godinama, koji u ovoj priči samo naizgled odaje utisak pozitivne osobe.

- To je jedan od onih koji se ponosi time što je rođen u jednom gradu, u jednom naselju, a ništa nije napravio od svog života. Živi sa majkom, kritikuje sve redom i vječno je nezadovoljan. Onda mu se dešava susret sa jednom novokomponovanom starletom - ispričao je glumac.

Dodao je da je reditelj tekst adaptirao i prebacio na domaći teren, čime je dobio na aktuelnosti i prepoznatljivosti situacija i likova.

- Zadržana je Joneskova ideja o apsurdu, što je po mom mišljenju i najbliže vremenu u kojem živimo. Gradsko pozorište "Jazavac" i dalje nema pravo na lošu predstavu. Mora da se ide naprijed i pravi nešto bolje i zanimljivije - naglasio je on.

Kada je riječ o saradnji sa Nikolom Pejakovićem, istakao je da se ništa posebno ne razlikuje u odnosu na prethodne predstave.

- Čini mi se da je ovo sedmi put da radim sa Nikolom Pejakovićem, a peti da smo zajedno u njegovoj podjeli i Nikolina Jelisavac i ja. S obzirom na to da je on reditelj koji kreće od suštine problema i odlično radi sa glumcima, ne sumnjam u kvalitet predstave - zaključio je Savanović.

Atrakcija

- Imamo još jedno pojačanje, a to je naš kolega Velimir Blanić, koji će biti atrakcija u ulozi profesorove majke - kazao je Ljubiša Savanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana