Ljiljana Habjanović-Đurović - Novi roman stiže sljedeće godine

Aleksandra Glišić
Ljiljana Habjanović-Đurović - Novi roman stiže sljedeće godine

Najznačajnija mi je podrška čitalaca, jer ja iskreno verujem da i pisci i knjige postoje samo radi čitalaca. Takođe verujem da ništa što je čoveku dato, nije mu dato zbog njega samog, već da bi podelio sa drugima.

Rekla je ovo za "Glas Srpske" književnica Ljiljana Habjanović-Đurović, koja ove godine obilježava 25 godina književnog rada.

Iza sebe ima brojne uspjehe i nagrade koje je dobila za svoje romane, a prisjetila se početaka književne karijere i godina kada je napisala prvi roman "Javna ptica".

- U vreme kada sam maštala da jednoga dana postanem pisac, to je podrazumevalo da budem čitan autor, onaj čije sve knjige čitaoci vole. Pisac poput Branka Ćopića, Mome Kapora, Desanke Maksimović, Dobrice Ćosića. Milostivi Gospod ispunio mi je ovaj san - kaže Habjanović-Đurović.

Književnica koja ima brojnu čitalačku publiku piše novu knjigu.

- Kažu da čovek snuje, a Bog odlučuje. Stoga ću reći da će, kako mi se sada čini, novi roman biti objavljen kroz godinu dana - najavila je Habjanović-Đurović.

Ističe da je za nju spisateljski poziv divan u svim etapama rada.

- Mada na drugačije načine, podjednako su lepi i tren prvog nadahnuća, kada pisac biva upoznat sa temom koja mu je namenjena, i sam tok pisanja, kada priča odjednom počne sama da se dešava, a likovi da se "otimaju" piscu i oživotvoruju se - ispričala je književnica, dodajući da je "nezaboravan čas kada ispiše poslednju reč" knjige koju stvara.

Ništa manje je ne raduje ni izlazak djela iz štampe, kada "knjiga započinje svoj život, ide ispred pisca i prepuštena je sudu čitalaca, a pisca obuzima strepnja da li je ispunio njihova očekivanja i nada da jeste". 

- Onda slede časovi najveće radosti - susreti sa čitaocima i njihove pohvale, ali nekako u isto vreme dolazi i novi tren nadahnuća, nova tema, početak novog stvaralačkog kruga - kazala je Habjanović-Đurović.

Osvrnula se i na "Glasov" sajam knjige u Banjaluci, čiji je gost već nekoliko godina zaredom, gdje razgovara sa čitaocima i potpisuje im svoja djela.

- U Beograd ponesem veoma lepe, uzbudljive, ponekad i dirljive uspomene na te susrete. Banjalučki sajam je i u mom srcu, a i po značaju za izdavače, odmah iza Beogradskog. Sajmovi su za mene veliki praznici. Mesta susretanja knjiga i čitalaca. Ali i mesta gde se jasno vidi da ljudi još vole knjigu, i da ta ljubav ne prolazi, uprkos bleštavoj zavodljivosti raznoraznih  ispraznih zabava - rekla je Habjanović-Đurović.

Najdraža knjiga

- Više puta sam rekla da je knjiga koja nadvisuje ne samo moju književnu karijeru već i čitav moj život roman "Petkana". Zato što je to prva knjiga iz mog duhovnog ciklusa. Zato što sam, dok sam je pisala, donela neke važne odluke i dala neke zavete. I zato što me je rad na ovoj knjizi menjao. Naučila sam da više volim i da bolje razumem druge ljude. Postala sam bolji čovek - kaže Ljiljana Habjanović-Đurović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana