Lira osvježena novim glasovima

Milan Vujić
Lira osvježena novim glasovima

Gradiška - Gradski djevojački hor "Lira" iz Gradiške ušao je u 17. sezonu postojanja, a ističu da je prethodna bila jako uspješna i obilježena brojnim koncertima.

Osim nastupa tokom godine, "Lira" je postala prepoznatljiva i po tradicionalnom koncertu koji se svake godine održava u decembru, sa novom temom i poznatim gostima iz svijeta muzike.

- Imali smo četiri samostalna koncerta različite tematike u Daruvaru i Pakracu i jedan povodom 10-godišnjice njihovog postojanja. Nastupili smo na Svetosavskoj akademiji u Pakracu, u organizaciji Srpskog nacionalnog vijeća u Pakracu i Daruvaru, a tada sam dobila nagradu za izuzetan doprinos na polju kulture - podsjetila je dirigent hora "Lira" Svjetlana Paunesku.

Kaže da su krajem decembra prošle godine počeli saradnju sa Ruskim društvom "Kalinka" iz Čakovca, a u Kulturnom centru Gradiška održan je i zajednički koncert pod nazivom "Podmoskovsko veče".

- Publika je mogla da uživa u različitim muzičkim žanrovima, a tema koncerta bila je Rusija. Na repertoaru su se našle razne kompozicije, od duhovne muzike preko romansi do romske muzike - rekla je Paunesku.

Dodaje da hor ima tridesetak članova, a ove godine je došlo do smjene generacija. Mnoge mlade djevojke iz Gradiške žele da postanu članovi "Lire", a kada to uspiju, sa zadovoljstvom nastupaju. Njihove glasove gradiška publika čula je na brojnim gradskim manifestacijama.   

- Nadam se da ćemo nastaviti saradnju sa "Kalinkom" i drugim horovima iz regiona. Žao mi je što nemamo novca da idemo na muzička takmičenja jer to je izazov za svaki hor. "Lira" pjeva sve muzičke žanrove, a sarađivali smo sa poznatim muzičarima kao što su braća Teofilović, Božidar Milošević, Dejan Heraković, Radmila Smiljanić - naglašava Paunesku.

Rad

U horu "Lira" kažu da, bez obzira na nedostatak novca, nastavljaju da vrijedno rade očekujući nove nastupe. Ističu da pjesmom oplemenjuju dušu i da se vode izrekom: "I kada je najteže, pjevaj!"

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana