Laušević je jedva imao snage da ispriča priču o sebi

Blic
Laušević je jedva imao snage da ispriča priču o sebi

Žarko je postao oprezan, toliko da se stalno osvrće oko sebe. Tako sam ga doživeo kad sam mu uručio pasoš, koji mu je vratio izgubljeni identitet - ispričao je Ivica Dačič u filmu „Lauš".

Rediteljka i scenaristkinja Branka Bešević Gajić okupila je prijatelje Žarka Lauševića da ispričaju svoje viđenje tragedije iz 1993, kada je u kafiću u Podgorici, štiteći brata i sebe, glumac usmrtio dva mladića, a jednog ranio.  

- Kad sam Žarka prvi put posle njegovog odlaska sa ovih prostora video 2008. godine u hotelu u Njujorku, saznao sam bizarnu stvar - da je on čovek bez identiteta, da nema nijedan validan dokument - ispričao je Dragan Bjelogrlić u filmu, otkrivši time da je inicirao postupak izdavanja dokumenata Žarku. 

Na njegove riječi u filmu koji će premijeru imati u subotu nadovezao se premijer Srbije, opisujući kako je predao srpski pasoš čuvenom glumcu, dok je rediteljka rekla da je Žarka godinama ubjeđivala da naprave priču.  

- Film je dokument jednog vremena i opomena svima nama, nikako hvalospev o njemu. Žarko nipošto nije želeo film o sebi i pokušavao je dugo da me ubedi da to ne radim. Ali kad je shvatio da radim dvostranu priču, nije se više protivio i dozvolio mi je da koristim njegove knjige i naracije. Jedva je smogao snage da ispričamo ovu priču - kaže Branka, u čijem je dokumentarcu narator u filmu Bojan Krivokapić, dok Žarka u igranim scenama tumači njegov kolega sa klase Andreja Maričić koji je i montažer.  

Riječi Branislava Lečića, Irfana Mensura, Slobodana Ćustića, Ljiljane Blagojević, Slavka Štimca i drugih Lauševićevih kolega, ali i uz navode advokata stradalih, osvijetlile su nesrećni slučaj i godine „u kojima je gotovo nužno bilo posedovati pištolj". Oni otkrivaju da je pred nesreću Žarko dobijao prijetnje smrću zbog učešća u zabranjenom komadu o Svetom Savi ali kažu i da su srećni što su konačno ispričali pravu verziju događaja. U neku ruku, akteri filma od javnosti traže oprost za glumca, koji prema njihovim riječima ne planira povratak u Srbiju i Crnu Goru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana