Kradljivica knjiga bioskopski hit

Aleksandra Madžar
Kradljivica knjiga bioskopski hit

Dugo očekivana ekranizacija popularnog romana Markusa Zusaka "Kradljivica knjiga" u režiji Brajana Persivala stigla je u domaće i svjetske bioskope.

Radnja filma smještena je u nacističku  Njemačku 1939. godine. Devetogodišnja Lizel živi sa svojom starateljskom porodicom. Dok se situacija u zemlji pogoršava i mržnja postaje sve veća i opipljivija, Lizel počinje da krade knjige.

- Kada ti život nešto uzme, moraš da uzmeš nešto nazad - kaže ona svom prijatelju.

Međutim, Lizel ne zadržava knjige samo za sebe. Ona ih dijeli sa drugima, između ostalih, i sa Jevrejom koga od nacista u podrumu kuće skrivaju njeni roditelji.

Mladoj glumici Sofi Nelis i kultnom britanskom glumcu Džefriju Rašu povjerene su naslovne uloge u ovoj inspirativnoj priči o hrabroj i odlučnoj djevojčici.

Mladu glumicu, koja igra glavnu ulogu, Lizel, producenti su tražili u nekoliko zemalja širom svijeta, da bi se na kraju odlučili za francusko-kanadsku umjetnicu Sofi Nelis. Ona iza sebe ima već nekoliko uloga na filmu i televiziji, kao i nekoliko nagrada za djecu glumce. Roditelje mlade Lizel igraju oskarovac Džefri Raš i glumica nekoliko puta nominovana za "Oskar", Emili Votson.

Džefri Raš rekao je da je bio zaprepašćen glumačkim sposobnostima Nelisove i da se bliska veza Hansa i Lizel brzo "prelila" i na njih dvoje.

Ovaj roman, koji se u srpskim knjižarama može naći u izdanju beogradske kuće "Laguna", svjetski mediji nazvali su "briljantnim i nesvakidašnjim ambicioznim djelom", "knjigom za cijeli život" i "pričom od koje staje dah".

"Kradljivica knjiga" zasnovana je na jednoj od najvećih tragedija čovječanstva svih vremena - Drugom svjetskom ratu, i stradanjima Jevreja u njemu. Pošto je ova tema već bezbroj puta opisivana, na mnogo različitih načina, to je bio krupniji književni zalogaj. Zato je piscu bilo teže obraditi na pravi i i zaista inovativan način. Zusaku je, smatraju mnogi,  to pošlo za rukom, s obzirom na to da je "Kradljivica knjiga" proglašena za književni fenomen.

Reditelj Brajan Persival, takođe je dao svoj maksimum oživljavajući ovo djelo na velikom ekranu. Iskustvo koje je stekao u režiji nagrađeno je i "BAFTA" nagradom za najbolji kratki film.

Snaga riječi

Stidljiva Lizel je u šoku zbog tragične smrti svog mlađeg brata, a ima teškoće sa prilagođavanjem na novu sredinu, naročito u školi gdje joj se vršnjaci rugaju jer ne zna da čita. Ona uz podršku nove porodice i Maksa, jevrejskog izbjeglice koga skrivaju ispod stepeništa, uči da čita. Za Lizel i Maksa snaga riječi i imaginacije ubrzo postaje jedini izlaz iz uzburkanog svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana