Konkurs spasio lijepu riječ

Aleksandra Madžar
Konkurs spasio lijepu riječ

Banjaluka - Da je konkurs "Zlatna sova" Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo jedan od najznačajnijih kulturnih događaja koji su obilježili ovu godinu, dokaz je odluka Zavoda da, pored tri nagrađena, objavi i pet najbolje ocijenjenih romana autora iz Republike Srpske koji su učestvovali na ovom književnom takmičenju.

Pored već postignutih rezultata, ovaj konkurs motivisao je književnike širom Republike Srpske da i dalje nesebično vole to što su pisci u vremenu koje nije naklonjeno književnosti. Nagrada od 15.000 marka za književno nadahnuće otišla je u ruke Živojinu Ivkoviću za roman "Obala".

- Pozdravljam izuzetnu inicijativu Zavoda - da se, konkursom za nagradu "Zlatna sova", upali svjetlo ne samo u književnosti RS! Metaforički rečeno, za mene je ovaj izdavač izrastao i u Zavod za spasavanje lijepe riječi, beletre! - smatra književnik Milenko Stojičić, čiji je roman "Svečana propast vječnosti" jedan od pet koji će biti odštampan početkom 2014. godine.

Kako kaže, ovim konkursom pisci iz Republike Srpske su probuđeni iz dugogodišnje agonije.

- Zavod ovim novim izdavačkim oblicima i idejama ne samo da vrši transfuziju na tijelu "književnosti", nego vraća i legitimitet i personalitet pisca na pijedestalu društvenog poštovanja - ističe Stojičić.

Slično mišljenje dijeli i Rado Dimitrijević, čiji će roman "Dan bez noći noć bez dana" ugledati svjetlost dana.

- Poznato je da u svijetu pisac, kada objavi roman, dobije honorar od kojeg može pristojno da živi dok ne objavi novo djelo. Prvi put se u Srpskoj dešava da je raspisan konkurs koji daje mogućnost piscu da nastavi sa svojim radom bezbrižno - naglašava Dimitrijević.

Nesumnjivo je da ovaj konkurs književnost Srpske stavlja u neke nove okvire, a Dimitrijević se nada da će Zavod održati nivo nagrade i olakšati život i rad piscima.

Nagradi se obradovao i autor romana "Zbunjenost ili bajka o ničemu posebnom" Sergej Mandić, koji kaže da je veoma zahvalan izdavaču.

- Smatram da je ovo veliki izdavački početak, za stvaranje nečega što bi se moglo nazvati književnošću Srpske. Nije da je nismo imali prije, postojala je, ali sve je bilo nerazvijeno i nedovoljno stimulisano - dodao je on.

Zaljubljenici u pisanu riječ imaće priliku da pročitaju i roman Tihomira Levajca "Brod koji nije plovna lađa", koji smatra je ovo priznanje neuobičajeno za naše prostore.

- Ovo je višeznačajno priznanje. Honorar je veći od NIN-ove nagrade. Konkurs je pun pogodak i velika reklama za početak jedne nagrade koja će, nadam se, postati tradicija, a možda i najznačajnija nagrada poslije NIN-ove - kazao je Levajac i naglasio da je ovo prvi put da ne mora brinuti o tome kako će objaviti roman.

Ideja

- Roman kao književna forma još uvijek živi. On na svoj način oslikava stvarnost u kojoj živimo. Objavljivanje ovih pet romana biće slika kazana na jedan drugačiji, istinitiji način ovog vremena. Ako se šta lijepo moglo desiti u kulturi krajem ove godine, onda je to upravo namjera Zavoda da štampa pet romana autora iz Srpske. To je poduhvat vrijedan divljenja - kazao je književnik Mihajlo Orlović, autor romana "Samac".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana