Komedije vladari teatra

Aleksandra Madžar
Komedije vladari teatra

Banjaluka - Komedije protkane gorkim, ali čistim, neiskvarenim humorom u kojima se prepliću sudbine različitih likova najgledanije su na pozorišnim daskama u teatrima Republike Srpske.

Veliki broj gledalaca koji su sa ponosom zabilježile naše institucije kulture dokaz su da publika u Srpskoj i dalje osjeća snagu umjetnosti na sceni na kojoj se govore velike životne istine.

- Na velikoj sceni nacionalnog teatra najgledanije su komedija "Ženidba i udadba" Jovana Sterije Popovića u režiji Đurđe Tešić, koja je izvedena deset puta pred 2.068 posjetilaca. Pažnju je privukla i dokumentarna drama "Četrnaesta", autorski projekat rediteljke Ane Đorđević, koju je pogledalo 1.888 posjetilaca, a na repertoaru je bila sedam puta - rekao je direktor opšteg sektora Narodnog pozorišta Republike Srpske Milan Leper.

Potvrdio je da su komedije najgledanije i da imaju blagu prednost u zastupljenosti na repertoaru napravivši presjek kroz polusezonu 2013/2014. (septembar-decembar 2013.).

- Na maloj sceni "Petar Kočić" izvode se komadi za koje se uvijek traži karta više, komedije "Žiranti" Marija Ćuluma u režiji Željka Stjepanovića i "Odumiranje međeda" Branka Ćopića u režiji Aleksandra Pejakovića - dodao je Leper.

Deset igranja i 852 posjetioca zabilježeno je za "Žirante", dok je Ćopićeva priča za pet igranja privukla 346 posjetilaca.

Najgledanija predstava u 37. sezoni Banjalučkog studentskog pozorišta je "Rekvijem za ljubav", autorski projekat Seada Đulića, rađen u koprodukciji sa "MTM 1974" iz Mostara. Predstava je u 2013. godini često gostovala i bila dio brojnih festivala u Hrvatskoj i BiH.

- Ukupno 15 izvođenja i 1.593 gledaoca ovu predstavu stavile su na prvu poziciju. Drugo mjesto u našem teatru zauzeo je komad "Ludnica" za koju su likovi nastali u okviru pozorišne radionice "Ispovijesti", koju je vodio glumac Vladimir Đorđević. Izvedena je osam puta pred 1.574 gledaoca - rekao je kućni reditelj Banjalučkog studentskog pozorišta Aleksandar Pejaković.

Rekordnu gledanost u protekloj sezoni ostvarila je poznata animirana priča koju je Aleksandar Pejaković postavio na scenu Dječijeg pozorišta Republike Srpske, a riječ je o "Maloj sireni" koja je osvojila srca mališana.

- Zanimljiva priča o sireni Arijel i njenoj želji za svijetom na kopnu, gdje je upoznala svoju veliku ljubav, izvedena je 42 puta, a komad je pogledalo 15.000 gledalaca - rekla je pozorišni organizator u Dječijem pozorištu RS Draška Despenić.

Na repertoaru se, kako kaže, izdvojila i predstava "Plemeniti Hahaj i strašni Hehej" po tekstu Ranka Pavlovića u režiji Luke Kecmana koja je izvedena 18 puta za 6.000 gledalaca.

"Crvenkapa"

Iz Gradskog pozorišta "Jazavac" naglasili su da je najgledanija predstava na dječijoj "Juhu" sceni moderna "Crvenkapa", koju je režirao Slobodan Perišić. Predstavu je do sada pogledalo 5.800 posjetilaca, a izvedena je 28 puta. Pažnju pozorišne publike privukla je i komedija "Super seks" u režiji Miloša Paunovića koju je vidjelo hiljadu ljubitelja teatra, a izvedena je samo četiri puta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana