Kolo stvorilo muzičku čaroliju

Aleksandra Glišić
Kolo stvorilo muzičku čaroliju

Banjaluka - Igre sa Grmeča, iz Srbije, Vojvodine, uz raskošne nošnje i zvonke glasove, obilježile su koncert Nacionalnog ansambla "Kolo" u Banjaluci.

Odlično uigran ansambl oduševio je banjalučku publiku u nedjelju uveče u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

Dok su se nasmijani članovi "Kola" smjenjivali na sceni praćeni orkestrom ansambla, publika nije štedjela dlanove. Koreografije su pozdravljane aplauzima i tokom izvođenja, a uz igre su dočarani običaji, među kojima je i scena kada majka ispraća kćer koja se udaje. Jednako oduševljenje izazvale su i etno-pjesme poput "Marija, bela kumrijo". 

Sa koliko energije članovi "Kola" nastupaju, dokazali su na kraju koncerta kada su se uz gromoglasan aplauz vratili i ponovo zaigrali još jednom dokazavši da su pravi profesionalci. Nema sumnje da stvaraju pravu muzičku čaroliju. 

Osim za banjalučku publiku, "Kolo" je nastupilo i u Bijeljini i Prijedoru, a večeras će igrati u Novom Gradu.

- Za sve koncerte u Republici Srpskoj pripremili smo identičan repertoar. Program obuhvata igre iz različitih krajeva. Najčešće ne volimo da izvodimo igre koje su karakteristične u mestu gde nastupamo, jer želimo da publici pokažemo ono što nije imala priliku da često gleda - rekao je vođa igračkog ansambla "Kolo" Vladan Životić.

Ansambl ima 22 plesna para i 15 članova orkestra, ali u Banjaluci se predstavilo 15 parova i 13 muzičara.

- Iz banjalučke regije imamo dosta pesama na repertoaru. Koreograf Vaso Popović svojevremeno je postavio nekoliko koreografija na naš repertoar, a među njima su igre sa Zmijanja. Nedavno smo uradili igre iz Lijevča polja, a područje Srpske je dosta zanimljivo u pogledu muzičkog bogatog nasleđa - kaže Životić.

Na programu "Kola", koje je osnovano 1948. godine, u proteklih 65 godina postavljeno je oko 140 koreografija. Ansambl je gostovao na svim kontinentima i održao više od 5.000 koncerata pred više od deset miliona gledalaca.

Banjalučki nastup je dio programa kulturne saradnje Srbije i Republike Srpske, a organizator je grad Banjaluka.

Repertoar

- Iako imamo uobičajen repertoar, mnoge koreografije povremeno menjamo. Pedesetak koreografija je poslednjih godina stalno prisutno na našim nastupima. Uvek za gostovanja izaberemo igre koje će predstaviti šire područje i bogatstvo muzičke tradicije - kaže Vladan Životić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana