Jubilej Majskih muzičkih svečanosti uz Mokranjca

Aleksandra Madžar
Jubilej Majskih muzičkih svečanosti uz Mokranjca

Bijeljina - Horski festival "Majske muzičke svečanosti" biće održan od 8. do 12. maja u Bijeljini, a u fokusu manifestacije su dva važna jubileja.

To su obilježavanje 115 godina postojanja Srpskog pjevačkog društva "Srbadija" i 100 godina od rođenja velikog srpskog kompozitora Stevana S. Mokranjca.

Potvrdio je ovo za "Glas Srpske" sekretar hora "Srbadija", koji je i organizator ovog događaja, Stevan Čukić.

Trinaesti horski festival koncertom će svečano otvoriti "Srbadija" sa svojim dugogodišnjim solistima i prijateljima.

- Na koncertu ćemo se predstaviti potpuno novim programom i kompozicijama od kojih će mnoge biti premijerno izvedene na domaćoj sceni. Nastupu će prethoditi izložba o dugogodišnjem radu našeg pjevačkog društva - istakao je Čukić.

Drugog dana festivala biće održan naučni skup i okrugli sto u okviru kojeg će diskutovati najpoznatiji srpski kompozitori, kao što je profesor Svetislav Božić.

-  Dječiji, ženski, muški horovi, kao i ansambli sa tradicionalnom muzikom takmičiće se 10. maja. Svi nastupi biće održani u Centru za kulturu - objasnio je Čukić.

Mješoviti, kao i kamerni horovi nastupiće u crkvi Svetog Đorđa 11. maja i te večeri biće završen takmičarski dio programa.

- Kako se svake godine naš festival vezuje za proslavu velikog srpskog praznika Svetog Vasilija Ostroškog, hor "Srbadija" će nastupiti na liturgiji, čime će biti zatvoren ovogodišnji festival - dodaje Čukić.

Kaže da i ove godine vlada veliko interesovanje horova za  takmičenje u Bijeljini.

- Uputili smo pozive svim dosadašnjim učesnicima. Ove godine pojaviće se veliki broj horova koji se nikada nisu takmičili u Bijeljini, što nam je veliko zadovoljstvo - zaključio je Čukić.

Ovogodišnje "Majske muzičke svečanosti" održavaju se pod pokroviteljstvom Eparhije zvorničko-tuzlanske i grada Bijeljine.

Obavezne kompozicije

- Ove godine smo prvi put u takmičenju kamernih horova uveli, kao obavezne kompozicije, neko djelo iz duhovnog opusa Stevana S. Mokranjca - rekao je Stevan Čukić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana