Jevanđelje najraskošnija srpska knjiga

Agencije
Jevanđelje najraskošnija srpska knjiga

Beograd - Najstariji sačuvani ćirilični rukopis, Miroslavljevo jevanđelje, izložen je juče u Narodnom muzeju u Beogradu, u okviru izložbe "Zaveti i poruke: Stefan Nemanja - devet vekova", javile su agencije.

Posjetioci će moći da pogledaju rukopis svakog prvog i posljednjeg četvrtka u mjesecu do zatvaranja izložbe, 23. februara.

Miroslavljevo jevanđelje je nastalo oko 1180. godine po narudžbini humskog kneza Miroslava, pisano je perom na pergamentu i sadrži 296 minijatura bojenih crvenom, zelenom, žutom i bijelom bojom i ukrašenih zlatom.

Iluminacija rukopisa kombinuje elemente italijanskog i vizantijskog stila, a zbog posebnog režima čuvanja knjiga može biti izložena samo deset dana godišnje.

Narodni muzej u Beogradu Miroslavljevo jevanđelje čuva pod inventarskim brojem 1536. Pisano je na pergamentu, ima 181 list i u kožnom je povezu. Jedan od listova (br. 165), koji je ruski vladika Porfirije Uspenski odnio 1845-46. godine iz Hilandara, čuva se u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu.

Zapis na posljednjem, 181. listu Jevanđelja govori da ga je poručio humski knez Miroslav, brat velikog župana Stefana Nemanje. Miroslavljevo jevanđelje je, vjerovatno, bilo namijenjeno njegovoj zadužbini - episkopskoj crkvi Sv. Petra i Pavla u Bijelom Polju na Limu, a pretpostavlja se da je tamo moglo biti ispisano i ilustrovano.

Iz zapisa na posljednjem listu se saznaje i ime dijaka Gligorija, koji se potpisao na još jednom mjestu u knjizi, na listu 178, ovaj put kao Grigorije. U nauci su postavljene različite hipoteze o njegovoj ulozi u nastanku Jevanđelja. Smatraju da je Gligorije mogao biti pisar ili minijaturista.

Raška ortografija

Miroslavljevo jevanđelje je pisano na staroslovenskom jeziku, srpske redakcije i raške ortografije. Po svom sastavu je jevanđelistar - bogoslužbena knjiga koja ima dijelove četiri jevanđelja raspoređene prema redoslijedu čitanja u toku crkvene godine. Osim jevanđeoskog teksta, ispred svakog čitanja ima ispisane alilujare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana