Izložba uz filmske bisere

Aleksandra Madžar
Izložba uz filmske bisere

Pale - Kinoteka Republike Srpske priprema program "U kontekstu velikog rata" koji će početi krajem juna u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom iz Beograda.

Urednik programa Kinoteke RS Jadranka Pandurević kaže da će u okviru programa prirediti i veliku izložbu "Srbi i Srbija u velikom ratu 1914-1918". 

- Izložbu ćemo postaviti na osnovu filmskih dokumenata, a želimo da pokažemo kako se snimalo u toku rata. Obuhvatiće fotografije koje su skenirane sa filmova, kao i fotografije domaćih i stranih snimatelja - rekla je Pandurevićeva uz napomenu da je kompletan program posvećen obilježavanju 100-godišnjice Prvog svjetskog rata.

Postavka bi trebalo da predstavi i snimatelje koji su fotografisali prve velike bitke, znamenite vojskovođe, istorijske ličnosti,  poraze i pobjede srpske vojske, povlačenje preko Albanije, proboj Solunskog fronta i završetak rata.

- Drugi dio programa činiće revije srpskog dokumentarnog i igranog filma koje se odnose na tematiku iz Prvog svjetskog rata. Među prvim prikazanim filmovima biće "Sarajevski atentat" Suada Mrkonjića iz 1964. godine, "Golgota Srbije" Stanislava Krakova, zatim "Proslava ratnika južne Srbije u Skoplju", "Požar u Solunu", "Cerska bitka", ali i  različiti žurnali snimani za vrijeme velikog rata - najavila je Pandurovićeva.

U okviru igranog programa su filmovi "Sarajevski atentat" Fadila Hadžića iz 1964. godine, "Posljednji valcer u Sarajevu" Nikole Stojanovića,  "Sa verom u Boga" Mihajla Popovića i "Marš na Drinu" Živorada Mitrovića.

- Takođe smo planirali da početkom jula isti program održimo u Banjaluci, a početkom septembra u Trebinju. Nadam se da ćemo ove filmove predstaviti i publici u Andrićgradu - kaže Pandurovićeva.

Filmski kampus

- Održavanje Petog filmskog kampusa pomjerićemo za jesen. Kao i do sada na kampusu će biti studenti Akademije umjetnosti iz Banjaluke i Filozofskog fakulteta iz Istočnog Sarajeva. Nadamo se većem broju studenata Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda. Sa nama će biti i jedna grupa učenika završnih razreda Gimnazije iz Pala - kaže Jadranka Pandurević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana