Izložba o ranom hrišćanstvu

Aleksandra Madžar
Izložba o ranom hrišćanstvu

Banjaluka - Izložba "Rano hrišćanstvo na području Eparhije bihaćko-petrovačke" posvećena potpisivanju Milanskog edikta otvorena je u Muzeju Republike Srpske.

Milanskim ediktom 313. godine proglašena je vjerska ravnopravnost i tim zakonskim aktom car Konstantin je zaustavio progon hrišćana.

Posjetioci izložbe imaju priliku da pogledaju 40 panoa na kojima je predstavljeno kulturno-istorijsko nasljeđe iz doba vladavine cara Konstantina.

Postavku je u četvrtak uveče otvorio ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija i naglasio da je ova foto-dokumentarna izložba svjedočanstvo o postojanju Srba na ovim prostorima.

- Naš zadatak je da čuvamo istoriju svog naroda podizanjem hramova, slikarstvom, pisanjem knjiga -  rekao je Mutabdžija.

Na značaj Milanskog edikta ukazala je i direktor Muzeja Republike Srpske Nada Puvačić.

- Jubilej potpisivanja Milanskog edikta koji je sudbinski uticao na našu civilizaciju planetarno je obilježen prošle godine. Edikt je donio slobodu hrišćanstvu i ispovijedanju, a Car Konstantin je ušao u istoriju kao veliki imperator koji je to omogućio - kazala je Puvačićeva.

Njegovo preosveštenstvo vladika bihaćko-petrovački Atanasije rekao je da ova izložba treba da opomene stvaraoce da ne zaborave ono što smo imali i što imamo, te da ih podstakne da i dalje stvaraju.

- Zahvalni smo caru Konstantinu na onom njegovom istorijski značajnom delu, davanju slobode hrišćanima. Originalno hrišćanstvo nadahnjuje, a ova izložba će nas inspirisati da dalje gradimo. Mi ćemo stvarati, a ako neko bude rušio, mi ćemo opet stvarati - poručio je vladika Atanasije.

Arhitektura

- Na panoima su prikazani rimski arheološki spomenici, epigrafika, crkve iz petog i šestog vijeka, ostaci grobne arhitekture od kojih jedan dio pripada periodu prije hrišćanstva. Tu si i fotografije brojnih starohrišćanskih crkava koje potiču iz antičkog doba, kao i arheološke iskopine koje se odnose na hrišćansko doba na području Eparhije bihaćko-petrovačke - kaže autor izložbe Milka Đukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana