Izložba i Vodič za rođendan

Aleksandra Madžar
Izložba i Vodič za rođendan

Banjaluka - Dan Muzeja Republike Srpske obilježen je danas kada je ova kulturna institucija proslavila 83. rođendan, a tim povodom promovisana je publikacija "Vodič kroz muzeje i galerije Republike Srpske".

Autori ove publikacije koja ukazuje stručnoj i široj javnosti na značaj muzejske djelatnosti su muzejski savjetnik Milica Radojčić i viši kustos Janko Vračar.

- U procesu rada i istraživanja željeli smo da obiđemo što više muzeja, da fotografišemo ono kako izgledaju. Ali, nažalost, nismo sve uspjeli da uradimo onako kako smo zamislili, već smo se morali prilagoditi budžetu kojim smo raspolagali - kazala je Radojčićeva.

Svi oni kojima je tema rada muzeja zanimljiva imaće priliku da pored stručnih pročitaju i osnovne podatke o postojanju muzeja i muzejskih eksponata.

Štampanje publikacije omogućilo je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Turistička organizacija Republike Srpske, a štampan je dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku.

Povodom jubileja u Muzeju RS otvorena je i zanimljiva izložba "Grad od željeza i sedefa" oružje i vojna oprema osmanskih Turaka u Banjaluci (1527 - 1878), autora višeg kustosa istoričara Bratislava Teinovića.

- Izložba je koncipirana tokom mojih desetogodišnjih istraživanja vojne istorije Banjaluke, zapravo tokom rada na realizaciji izložbe i kataloga "Hladno oružje osmanskih turaka u Banjaluci" - rekao je Teinović.

Radeći na ovoj postavci otkrio je mnogo zanimljivih detalja, a jedan od njih je i zapis francuskog putopisca Prospera Merimea koji je zabilježio (na francuskom jeziku) da banjalučki puškari znaju da ukrašavaju kundake pušaka sedefima.

- Posjetioci imaju priliku da vide veliki pano sa imenima svih darodavaca oružja, više od 80 primjeraka vojne opreme iz Banjaluke koje prate panoi i bakrorezi koje sam prikupljao tokom deset godina rada - objasnio je Teinović.

Forum

Forum direktora muzeja u okviru Evroazijskog ekonomskog foruma počeo je danas, a jedini predstavnik RS i BiH je direktor Muzeja Republike Srpske Nada Puvačić. Riječ je o manifestaciji čiji je cilj razmjena i saradnja direktora muzeja iz Azije i Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana