Izgubljeni u Bruklinu idu u Njujork

Aleksandra Madžar
Izgubljeni u Bruklinu idu u Njujork

Banjaluka - Predstava "Izgubljeni u Bruklinu" Narodnog pozorišta Republike Srpske u režiji Vladimira Đorđevića, po tekstu književnika Milana Kneselca, alijas Džo Moler, biće izvedena na mjestu gdje je radnja i nastala u Njujorku.

Komad će kasnije gostovati i na scenama u Nju Džersiju, Filadelfiji, Bostonu i Čikagu.

Potvrdili su ovo glumci nacionalnog teatra Srpske Željko Erkić i Vladimir Đorđević koji su oživljavajući priču o Srbima koji su otišli u Ameriku da ostvare svoje snove, osvojili publiku snagom glumačke moći i iskrenim emocijama na sceni.

- Autor komada Džo Moler, Željko Erkić i ja došli smo na ideju da pošaljemo neki dopis u SAD određenim srpskim udruženjima, organizacijama i Srpskoj pravoslavnoj crkvi kako bismo uspostavili saradnju i kako bi nas oni pozvali da gostujemo pred srpskom migracijom - kazao je Đorđević.

Na njihovu veliku sreću, to je urodilo plodom, jer su već dobili potvrde za pet izvođenja komada na daskama u SAD.

 - U Njujork nas je pozvala Srpska pravoslavna saborna crkva Sveti Sava, u Nju Džersiju Srpska parohija iz Patersona, a u Filadelfiju "The Tesla science foundation" - kaže Đorđević.

Glumac i reditelj komada ne krije zadovoljstvo zbog ove, kako kaže, beskrajno lijepe vijesti, koja je za njega i cijeli tim, velika nagrada i dodaje da su u pregovorima sa udruženjima iz Vašingtona, San Franciska i Toronta.

- Uzbuđeni smo i srećni poslije pozitivnog odgovora i poziva da gostujemo sa predstavom u Americi. Sad nam predstoji veliki posao oko organizacije puta, dobra priprema da predstavimo tamo sebe i Republiku Srpsku u što ljepšem svjetlu - istakao je Erkić.

On u ovoj predstavi tumači lik Džo Molera, koji se i sam našao pod svjetlima Bruklina, tražeći put za bolje sutra, a iskustvo koje je stekao utkao je u knjigu "Izgubljeni u Bruklinu" po kojoj je ovaj komad i nastao.

-  Svaki poziv je stigao zbog određenog datuma na koji se održava neka bitna manifestacija tamo, a koja će biti medijski propraćena. Moram istaći da je jedna od najznačajnijih  "Vidovdanska manifestacija 2104" u organizaciji "The Tesla science foundation" u Filadelfiji - rekao je Erkić.

Teme  ove manifestacije veoma su značajne za istoriju srpskog naroda, a odnose se na prvi dolazak Srba na tlo Amerike i obilježavanje stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata, ali i sjećanje na heroja Gavrila Principa i obilježavanje 71 godine od rođenja Nikole Tesle.

- Nadam se da će i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske prepoznati značaj ovoga projekta i da će nam pomoći u organizaciji - naglasio je Erkić.

Granice

- Veoma smo srećni što će predstava sa našim glumcima izaći van granica Republike Srpske na kontinent gdje se radnja i dešava. U pregovorima smo sa resornim ministarstvom da se i ono uključi u ovaj projekat i nadam se da ćemo do ljeta, kada turneja treba da počne imati dovoljno novca da glumci zadovoljni krenu na put - rekao je direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana