Izazovi stvarnosti pisani pod pseudonimom

Aleksandra Madžar
Izazovi stvarnosti pisani pod pseudonimom

Banjaluka - Poznati i slavni pisci, iako žive od svojih uspješnih djela, koja su njihova imena digla u sami vrh pisane riječi, ponekad se, zbog različitih razloga, odlučuju da pišu pod pseudonimom.

Neki to rade iz političkih razloga, da bi zaštitili svoju privatnost, ukoliko se bave opipljivim temama, a oni malo manje hrabri u nekom momentu na ovaj način smanjuju rizik od neuspjeha.

I književnici iz Banjaluke složili su se da je iz navedenih razloga nekada lakše pisati pod pseudonimom, a Berislav Blagojević svoju prvu knjigu potpisao je drugim imenom.

- "Lamentacija po Sofroniju" objavljena je pod pseudonimom Sofronije Lužnjak. Namjera je bila da se našalim aluzijom na pijetla Sofronija iz crtanog filma, koji uvijek nešto zvoca, kvoca, kuka i pametuje - kazao je Blagojević.

Prezime je u ovom slučaju, kako je rekao, iskoristio da bi kartirao topos knjige, te kao svojevrsnu posvetu zavičaju, jer je hrasta lužnjaka nekada bilo mnogo u Posavini.

Književnica koja je nedavno skrenula pažnju zbirkom poezije "Nadrastanje" Aleksandra Čvorović do sada nije objavljivala pod pseudonimom.

- Nije bilo potrebe za tim. Sve ono o čemu govorim i promišljam mogu izreći pod svojim punim imenom. Svakako da, ukoliko postoji potreba, opravdavam upotrebu pseudonima - kazala je Čvorovićeva.

Ona je podsjetila na francusku književnicu Zorz Sand, koja je ostala upamćena po svom muškom pseudonimu.

- Bila je nezadovoljna položajem žene u društvu, razvedena sa dvoje djece, shvatila je da će se mnogo lakše proslaviti u francuskoj književnosti 19. vijeka ako svoje rukopise potpiše muškim imenom - dodala je Čvorovićeva.

Osvrćući se na Fernanda Pesou, koji je takođe pisao pod pseudonim, istakla je da je svako od njih imao svoju viziju svijeta i svoj stil, te da su na taj način imali priliku da projektuju različite likove, kroz čije oči posmatraju multipliciranu stvarnost.

Primjer koji je nedavno uzdrmao književni svijet je novi kriminalistički roman "Zov kukavice" "autora" Roberta Galbrajta, iza kojeg se krila slavna britanska književnica Yoana Rouling, kojoj je bilo predivno objaviti roman bez publiciteta i očekivanja.

Pablo Neruda

Čileanski nobelovac i pjesnički velikan - pisac "100 soneta o ljubavi" Pablo Neruda rođen je kao Rikardo Elieser Neftali Rejes Bazoalto. Biografi kažu da je od malena imao veliko zanimanje i strast prema književnosti, ali, kako njegov autoritativni otac to nije podržavao, mladić se odlučio za - pseudonim. Svoje pravo ime sakrio je da ne bi naljutio oca. Odabrao je pseudonim Pablo Neruda, kao posvetu češkom pjesniku i pripovjedaču Janu Nerudi.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana